SARAJEVO

Danas počinje obilježavanje 23. godišnjice formiranja Prvog korpusa

Manifestacija “Čuvari srca Bosne“ u Memorijalnom kompleksu Kovači

Fu. M.

1.9.2015

Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na gradskim mezarjima i grobljima danas počinje obilježavanje 23. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Učešće mladih

Rečeno je to na jučerašnjoj pres-konferenciji Ministarstva za boračka pitanja KS. Centralna manifestacija obilježavanja ovog značajnog datuma bit će održana u Memorijalnom kompleksu Kovači, a pod simboličnim sloganom „Čuvari srca Bosne“. 

U odnosu na ranije godine, kako je kazao resorni ministar Muharem Fišo (BPS), novina obilježavanja ove godine je učešće velikog broja mladih.

Inicijativa Skupštini

- Ne smijemo zaboraviti značaj formiranja Prvog korpusa i činjenicu da je njegovih 6.585 pripadnika živote dalo za državu BiH, a da, nažalost, do danas ne postoji u Sarajevu nijedan trg koji nosi naziv ovog korpusa. Zato ćemo ubrzo uputiti inicijativu u Skupštinu KS da jedan od trgova dobije naziv po Prvom korpusu - rekao je Fišo.

Prvi korpus bio je jedan od ukupno sedam u sastavu Armije RBiH, a zona njihove odgovornosti tokom srpske i hrvatske agresije na BiH bilo je područje Sarajeva. Korpus je 1992. godine brojao 34.500 pripadnika da bi tri godine poslije taj broj narastao na 40.500.