BIH

Cormack: Žene moraju učestvovati u svim aspektima razvoja

Ambasadorica SAD-a u BiH

Fena

1.9.2015

Naš cilj mora biti da gradimo društvo u kojem se seksualno nasilje tretira kao ozbiljan i u potpunosti neprihvatljiv zločin, kako od zakona, tako i od svih institucija vlasti - kazala je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack. 


To je istakla povodom trodnevnog seminara o temi "Jednake mogućnosti i Program prevencije i odgovora na pojave seksualnog uznemiravanja i napada u institucijama odbrane" koji je počeo danas u Sarajevu, a čiji je domaćin Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH), u saradnji s Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH. 

Cormack je mišljenja da, ukoliko bi se više žena moglo otrgnuti i izboriti iz finansijske ovisnosti u grupi gdje postoje aktivni planovi ekonomskog razvoja, to bi značajno uticalo na ekonomiju BiH. 

Kako je istakla, ekonomski osnažene žene imaju stabilnije porodice, zdraviju i bolje obrazovanu djecu, odnosno osnažene žene imaju i imat će pozitivan uticaj na ekonomsku situaciju u BiH. 

Naglasila je da je rodno zasnovano nasilje i dalje  široko rasprostranjen problem koji se svakodnevno pojavljuje u institucijama u BiH, ali i širom svijeta. Međutim, ocijenila je da je  napredak u BiH u pogledu prevencije i odgovora u slučaju seksualnog nasilja ipak postignut. 

- Ohrabrena sam napretkom koji BiH postiže, a SAD će nastaviti podržavati rad Agencije za ravnopravnost spolova BiH, gender centara oba bh. entiteta te rad organizacija civilnog društva - kazala je Cormack. 

Zaključila je da institucije vlasti i Oružane snage moraju predstavljati, uvjetovati i poticati vrijednosti kojima služe, te da Oružane snage neće ostvariti puni potencijal sve dok ne budu iskoristile raznolikost ideja, načine za rješavanje problema i jedinstveno iskustvo koji svaki vojnik sa sobom nosi, bez obzira na etničku, vjersku i rodnu pripadnost. 

Ministrica odbrane u BiH Marina Pendeš istakla je da uvođenje principa jednakosti i ravnopravnosti spolova u sve oblasti društvenog života i rada, predstavlja ispunjenje jednog od osnovnih standarda ostvarivanja ljudskih prava i sloboda. 

- Inkorporiranje spomenutih principa u pravne, institucionalne i političke okvire u BiH, obaveza je koja proizilazi iz međunarodnih dokumenata i članstva BiH u međunarodnim savezima - naglasila je Pendeš. 

Istakla je da je MOBiH aktivno uključen u aktivnosti izrade i promocije i implementacije akcionog plana BiH za implementaciju Rezolucije Vijeća Ujedinjenih nacija (UN) 1325 - "Žene, mir i sigurnost", za period 2014 - 2017 godina, te da je u 2013.  usvojen  novi partnerski cilj - Perspektive rodne ravnopravnosti, što je i jedan od razloga organiziranja ovog seminara. 

Pendeš je mišljenja da će seminar uveliko doprinijeti prepoznavanju seksualnog nasilja ili uznemiravanja unutar OSBiH, MOBiH, ali i cijeloj BiH da bi na vrijeme bile poduzete adekvatne mjere.

Pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović kazao je da je cilj seminara da se, tragom iskustava pripadnika oružanih snaga SAD-a, upoznaju o konceptu jednakih mogućnosti, prevenciji i odgovou u slučaju seksualnog nasilja. 

Također, istakao je, namjera je osnažiti sposobnosti OSBiH da bi se u budućnosti nosili s izazovima ovog tipa, i dodao da do sada u OSBiH nisu imali evidentirane slučajeve seksualnog nasilja, ali da pažljivo analiziraju i prate ove procese. 

(Fena)gk/ ff