BIH

Fadil Novalić primio ambasadora Holandije

Premijer Federacije BiH

Fena

1.9.2015

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu ambasadora Kraljevine Holandije Jurriaana Kraaka. 

Razgovarano je o Reformskoj agendi i daljim koracima koje Vlada FBiH namjerava poduzeti u njenom provođenju, te mogućim vidovima pomoći Kraljevine Holandije u njenom potpunom realiziranju. Uz konstataciju da je Inicijativa EU jedini način za postizanje napretka, te da BiH zaostaje na evropskom putu, ambasador Kraak je naglasio da je, nakon toliko propuštenih prilika, vrijeme za veće reformske korake. 

- Moj dolazak u Vladu FBiH je znak podrške reformskom putu kojim ste krenuli i ja moram reći da sam, kao i moje evropske kolege, impresioniran načinom na koji ste utvrdili probleme, pokazali spremnost da pogledate istini u oči i stvari nazovete pravim imenom. U tom smislu Holandija je spremna pružiti pomoć, posebno nastavku dijaloga socijalnih partnera nakon usvajanja novog Zakona o radu - rekao je holandski diplomata. 

Premijer Novalić je istakao neophodnost nastavka tog dijaloga, posebno u dijelu koji se tiče kolektivnih ugovora koje treba sačiniti na osnovu novog zakona. 

- Nama je potrebna tehnička pomoć u tom segmentu, ali i u dijelu koji se odnosi na korporativno upravljanje kako bismo sistem učinili efikasnijim i djelotvornijim. Problem je, između ostalog, što nemamo statističke pokazatelje u realnom vremenu na osnovu kojih bismo povlačili odgovarajuće poteze. U tom segmentu, i uz vašu pomoć, moramo napraviti značajnije pomake - rekao je federalni premijer koji je ambasadora Kraaka detaljno informirao o reformama koje će Vlada FBiH poduzeti do Nove godine i u periodu poslije toga, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.