BIH

Bajazit Jašarević: Rano je govoriti o poskupljenju struje

Nakon izbora na čelo EPBiH

B. TURKOVIĆ

1.9.2015

Priča o tome ko je bio čiji kandidat, o borbi za ulazak u Upravu, možda će doći na dnevni kasnije, kada vidimo jesmo li uopće tim koji može odgovoriti na teške izazove koji su pred nama, kazao je jučer u razgovoru za “Avaz” Bajazit Jašarević nakon što ga je Vlada FBiH imenovala za v. d. generalnog direktora “Elektroprivrede BiH”. 

Potrebe industrije

Ono što potrošače najviše zanima jeste cijena struje u narednom periodu. Jašarević odgovara da je rano govoriti o povećanju cijena. Poručuje da će novi menadžment sve činiti kako poskupljenja ne bi bilo te da je to posljednja mjera o kojoj će razmišljati.  

Vlada je na jučerašnjoj hitnoj, telefonskoj sjednici Nadzornom odboru EPBiH dala prethodnu saglasnost za donošenje Odluke o razrješenju dužnosti Uprave ovog preduzeća, radi isteka mandata, s generalnim direktorom Elvedinom Grabovicom na čelu, te izvršnih direktora Mirsada Šabanovića, Senada Sarajlića, Mensure Zuke, Amila Kamenice, Edina Mujagića i Admira Andelije.

Istovremeno, data je saglasnost za donošenje Odluke o imenovanju v. d. članova Uprave na period do šest mjeseci, odnosno do okončanja konkursne procedure, i to za generalnog direktora Bajazita Jašarevića, kao i za izvršne direktore: za snabdijevanje i trgovinu Samira Selimovića, za proizvodnju Nevada Ikanovića, za pravne i kadrovske poslove Mensuru Zuku, za kapitalne investicije Besima Imamovića, za ekonomske poslove Muhameda Ražanicu i za distribuciju Admira Andeliju.

Jašarević ističe da Vlada Federacije pitanje održivosti energetskog sektora mora staviti kao prioritetno u svom radu, pogotovo s aspekta revitalizacije proizvodnje uglja u ovom entitetu. Kako kaže, neophodno je proizvodnju uglja vratiti na količine koje zadovoljavaju potrebe industrije i široke potrošnje u FBiH. 

- Tim koji je izabran o ovom pitanju se može dogovoriti - kaže Jašarević. 

Standardi EU

Govoreći o drugim ciljevima koje namjerava realizirati, opet se vraća na proizvodnju uglja, kazavši da je proizvodnja za predstojeću zimu centralno pitanje u EPBiH. 

- Zajedno s Vladom odredit ćemo prioritete, tako da će najvećim rudnicima biti posvećena i najveća pažnja, radi njihovog strateškog značaja. Govorim i o rudnicima u tuzlanskoj regiji, kao i onima u srednjoj Bosni. Kada su u pitanju ostali ciljevi, treba se usmjeriti na proizvodnju električne energije u termoelektranama, revitalizaciju postojećih blokova i prilagođavanje ekološkim standardima EU - objašnjava Jašarević. 

Plaće nećemo dirati 

S obzirom na to da se u posljednje vrijeme u javnosti mnogo govorilo o megalomanskim plaćama i beneficijama koje imaju uposleni u EPBiH, Jašarevića smo upitali i hoće li  eventualno biti stezanja kaiša u ovom javnom preduzeću.

- Sve ćemo staviti na dnevni red. Čini mi se da je bilo i prilično neprovjerenih informacija, ali važno je da se sve stavi pred oči javnosti. Plaće zaposlenih u „Elektroprivredi“ posljednje su što će se dirati ili se neće dirati, sve druge mjere treba provesti da bi se povećala efikasnost u poslovanju, ali plaće su osjetljivo pitanje i mislim da je važno da ne rastu, a kada se mnogo govori o njihovom smanjenju, onda uglavnom od toga ne bude ništa – zaključuje Jašarević. 

Novoimenovani v. d. generalnog direktora EPBiH Bajazit Jašarević imenovat će za v. d. pomoćnika generalnog direktora za razvoj Senada Sarajlića