BIH

CRNI TREND U BiH: U julu bez posla ostalo 3.719 osoba!

Podaci Državne agencije za rad i zapošljavanje

K. KEŠMER

1.9.2015

Nakon crne statistike iz juna, Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je nove, u najmanju ruku alarmantne podatke prema kojima je samo u julu ove godine u BiH bez posla ostalo 3.719 osoba!

Niko ne spominje 

Za samo mjesec broj nezaposlenih se povećao za 1.548, jer je, prema podacima Agencije, u junu bila 2.171 osoba bez radnog mjesta. Od toga je većina u FBiH, tačnije 1.563 osobe.

Ovaj crni trend u većem bh. entitetu se nastavio, a prema Agenciji, svi otkazi u julu podijeljeni su upravo u Federaciji, dok se zaposlenost u manjem entitetu i Distriktu Brčko povećala!

- Nezaposlenost se povećala u Federaciji BiH za 3.719 osobe (0,96 posto), a smanjila se u RS za 161 osobu (0,12 posto), i u Distriktu Brčko za 134 osobe (0,11 posto) - navedeno je u analizi Državne agencije.

Ukupni broj nezaposlenih u julu iznosio je 542.936, a od toga više od polovine su žene, tačnije njih 280.390 ili 51,64 posto.

Zabrinjavajući podaci Agencije više ne iznenađuju ni predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Ismeta Bajramovića. Kako nam je kazao, na to iz Sindikata već duže vrijeme konstantno ukazuju.

- Mi smo nedavno na sjednici imali podatak da je samo u metalskom sektoru bez posla ostalo više od 1.000 ljudi. Vlast ne čini ništa, pa čak ni onu priču o zapošljavanju niko ne spominje, jer su vidjeli da su se zeznuli. Pričaju o privlačenju stranih investicija, a ne gledaju na to da nemamo ni domaćih. Samo me zanima koliko je od tih 3.500 ljudi imalo pravo na naknadu s biroa za zapošljavanje - kazao je Bajramović.

bajramovic-omerbegovic

Nova recesija

Adisa Omerbegović-Arapović, dekan Ekonomskog fakulteta SSST-a, kazala je kako je sada već jasno da se ne radi o jednomjesečnom fenomenu te da je nastali trend zabrinjavajući.

- Generalno, strah me već hvata, jer se u posljednje vrijeme u svijetu dosta piše o mogućoj novoj recesiji. Uz to, bojim se da Federacija BiH nema ni dovoljno brze reforme i da se postavlja pitanje koliko ih brzo možemo imati kako bismo odgovorili na ono što se dešava u ekonomiji. Što se tiče podataka za RS, i kada biste nekoga htjeli zaposliti u BiH, izabrat ćete RS, jer je tamo lakše poslovati. I tu se treba zapitati koliko se stvari treba posložiti u FBiH - kaže Omerbegović-Arapović.

Brisanje nezaposlenih 

Sudeći prema podacima iz analize, vlasti su nastavile praksu brisanja građana s evidencije nezaposlenih, tačnije onih koji mjesečno honorarno zarade više od 200 KM. Tako je, prema podacima Agencije, u julu ukupno 15.689 osoba brisano s evidencija službi zapošljavanja, a od toga je 9.337 osoba zaposleno s evidencija službi zapošljavanja.