BIH

Čubrilović: Uskoro nova strategija osnovnog obrazovanja u RS-u

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Fena

1.9.2015

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najavio je da će parlament uskoro razmatrati Strategiju razvoja osnovnog obrazovanja i nove zakone o osnovnom i predškolskom obrazovanju, ističući da će parlament učiniti sve što je u njegovoj moći da se unaprijedi kvalitet obrazovnog procesa. 


Tokom današnje posjete Osnovnoj školi "Branislav Nušić" u banjalučkom naselju Srpske Toplice, a u povodu početka nove školske godine, Čubrilović je ukazao da institucije, uključujući i sam parlament, moraju preduzeti sve što je u njihovoj moći da bi unaprijedili kvalitet obrazovanja, ali i uticali na stvaranje uvjeta za podizanje nataliteta, s obzirom na to da je broj prvačića u školama širom RS-a iz godine u godinu sve manji. 

- Ova škola u tom smislu predstavlja izuzetak jer je ove godine upisala nešto veći broj đaka, ali bez obzira na to činjenica je da je natalitet u padu i da svako mora učiniti sve što može kako bi stvorio uslove da se taj negativan trend zaustavi - rekao je Čubrilović. 

Naglasio je da sve nadležne institucije moraju da posebnu pažnju posvete sigurnosti učenika, pogotovo u svjetlu činjenice da je ove godine zabilježen značajan rast broja stradalih u saobraćaju u odnosu na prethodnu godinu. 

Osim Čubrilovića, danas su ovu školu posjetili i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, predstavnici Auto-moto saveza i pomoćnica ministra prosvjete Radmila Kocić - Đuđić.