BIH

General Akar na čelu Turske armije

Obavljao je veliki broj odgovornih funkcija

Fena

1.9.2015

Veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, general Hulusi Akar imenovan je za prvog čovjeka Turske armije, saopćila je Asocijacija Mostovi prijateljstva. 

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH-Zenica je s radošću primila vijest da je njihov prijatelj, prijatelj Zenice i BiH general Hulusi Akar imenovan na najodgovorniju i najvišu poziciju u turskoj armiji, na poziciju načelnika Generalštaba Armije Republike Turske. 

Ovom prilikom Asocijacija Mostovi prijateljstva je čestitala i državni praznik Republike Turske, 30. august, Dan pobjede i Dan Oružanih snaga Republike Turske, sa željom da ubrzo u prijateljskoj Republici Turskoj prestanu teroristički napadi na živote i imovinu građana i da u svim dijelovima Republike Turske zavlada mir. 

- Uvjereni smo u pobjedu turskog naroda i turske države - navodi se u saopćenju. 

General Hulusi Akar je rođen 1952. godine u Kajseriju. Završio je vojnu akademiju 1972.  Obavljao je veliki broj odgovornih funkcija u Turskoj armiji. Također je bio komadant turske mirovne vojne misije u BiH u periodu august 1997. -august 1998. godine. 

Sjedište turske mirovne vojne misije u BiH tada je bilo u općini Zenica. Primopredaja dužnosti bila je na stadionu Bilino polje. U to vrijeme realizovani su brojni projekti: u školama i mjesnim zajednicama, pružana je pomoć institucijama kulture, a značajna pomoć pružana je i stanovništvu kroz zdravstvene usluge. 

General Hulusi Akar je jedan od nekoliko komandanata turske vojne misije koji su imali mandat u BiH, a koji je dobio čin generala. On je 2013. imenovan za komadanta turskih kopnenih snaga Republike Turske. U augustu 2015. je imenovan za načelnika Generalštaba Turske armije. 

Asocijacija Mostovi prijateljstva u znak zahvalnosti za sve što je učinio na jačanju prijateljskih veza između BiH i Republike Turske, u prisustvu prijatelja generala Hulusi Akara, u Turskom parku u Zenici mu je uručila plaketu pod nazivom "Prijatelj BiH". 

- Uvjereni smo da je načelnik Generalštaba Turske armije general Hulusi Akar odličan izbor za prvog čovjeka turske armije i mi mu želimo mnogo uspjeha u nastavku njegove bogate vojne karijere - navodi se u saopćenju.
 
Iz Mostova prijateljstva poručuju kako je Turska armija  među 10 najjačih vojnih sila na svijetu. Ona ima  više od 650.000 vojnika. Po broju vojnika je druga vojna sila među članicama NATO-u. Turska armija ima oko 3.800 tenkova, više od 1.000 ratnih aviona, a također ima i veliki broj ratnih brodova. Republika Turska je razvila jaku vojnu industriju, te proizvodi sopstvene vojne helikoptere ATAK, tenkove ALTAY, brodove MILGEM, bespilotne letjelice ANKA, i mnoge druge vrste naoružanja. 

Godišnji budžet koji Republika Turska izdvaja za potrebe Turske armije je gotovo 20 milijardi dolara.