LIFESTYLE

VELIKA BRITANIJA Kraljevska mornarica počinje graditi ratni brod budućnosti

Najsuverenije i najsloženije ratno plovilo na svijetu

Mi. K.

1.9.2015

Obistine li se najave britanskih inžinjera i ratni brod kraljevske mornarice Dreadnought zaista 2050. ugleda svjetlo dana, Velika Britanija ponovo bi mogla postati vladarica svetskih mora.

Naime, ovaj ratni brod pod zapovjedništvom britanske krune bit će, tvrde, najsuverenije i najsloženije ratno plovilo na svijetu, a tehnologija korištena pri njegovoj izradi ravna je tehnologiji koju smo dosad mogli vidjeti u kultnoj SF seriji "Zvjezdane staze".

Oplata će biti načinjena od posebno jakog akrila obloženog grafenom koji smanjuje otpor pri plovidbi, ali u određenim trenucima omogućava i svojevrsnu "prozirnost" broda.

Plovilo će pokretati fuzijskim nuklearnim reaktorima i bešumnim elektormotoirma, a na brodu će biti samo pedeset  mornara koji će, umjesto na palubi, dužnosti obavljati u kontrolnim sobama opremljenim hologramskim komunikacijskim postajama.

Oružani sistemi temeljit će se na elektromagnetskim topovima koji ispaljuju impulse brze svjetlosti, dok će s palube polijetati bespilotne letjelice po vatrenoj snazi i performansama bolje od današnjih zrakoplova lovaca posljednje generacije. Britanski inžinjeri tvrde da je tehnologija za izradu ovog broda već na raspolaganju te kako je izgradnja za 35 godina realan cilj.