BIH

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja počeli novu školsku godinu u Novoj Kasabi

Edukativnu nastavu držat će profesori iz Sarajeva

A. H.

1.9.2015

Bošnjačka djeca sa porostora Konjević-Polja i ostalih sela jutros su u najvećem broju krenuli u školu u edukativni centar u Novoj Kasabi. Prema riječima predsjednika savjeta roditelja Muhizina Omerovića, oko 120 učenika jutros je stiglo u edukatvni centar među kojima je i 19 prvačića.

Djecu iz najudaljenijih sela su doveli roditelji, kod njih kao i kod svih ostalih učenika osjeća se jedna velika radost za početkom školske godine.

Edukativnu nastavu držat će profesori iz Sarajeva, a prema riječima Nihade Čolić koordinatorice ovog procesa u edukatvnom centru, postoje svi uslovi da nastava bude izvedena na najbolji mogući način. 

Roditelji su odlučni da svoju djecu šalju u ovaj centar, a osnovni razlog je što im u područnoj školi u Konjević-Polju nije dozvoljeno da uče bosanski jezik već kako je to od ove godine nametnuto jezik bošnjačkog naroda.

Kako će teći ovaj proces uvelike zavisi od spremnosti institucija u Federaciji i državi BiH da materijalno pomognu. Zasad u Sarajevu svi šute. Svi kojima su se obraćali šute, što kod roditelja stvara sumnju da zvanične institucije, pogotovo one bošnjačke nisu zainteresirane da djeca u RS-u uče bosanski jezik.

Saznajemo da su i u Zvorniku neki roditelj iz škole izveli svoju djecu jer im se od ove godine kao zvanični predmet nameće bošnjački jezik.

Inače naša ekipa je jutros posjetila i područnu onsnovnu školu u Konjević-Polju, koja pripada školi Petar Kočić u Kravici i uvjerila se da će nastavi u kojoj će se izučavati bošnjački jezik prisustvovati oko 20 učenika bošnjačke nacionalnosti. Njihovi roditrelji tvrde da njima ne smeta koji će jezik izučavati njihova djeca.