BIH

U BiH povoljni uslovi za vožnju, na graničnim prijelazima nema većih zadržavanja

Frekvencija vozila je umjerenog intenziteta

Fena

1.9.2015

 Saobraćaj se ovoga jutra na putevima u Bosni i Hercegovini odvija nesmetano uz povoljne uslove za vožnju. 

Frekvencija vozila je umjerenog intenziteta osim u gradskim centrima gdje je promet vozila u jutarnjim satima pojačan. Napominje se da je sa početkom nove školske godine povećan broj djece na ulicama, pa se vozači pozivaju na dodatni oprez i obavezno poštivanje ograničenja, posebno u blizini škola. 

Zbog radova na sanaciji dilatacionih naprava na dva mosta na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraćaj se (u dužini od cca 4 km) odvija dvosmjerno, desnom kolovoznom trakom. 

Zbog oštećenja kolovoza na magistralnom putu M-5 Tranzit kroz Sarajevo, izmjenjen je režim saobraćaja. Vozila do 7,5 tona i autobusi iz smjera Pala koriste alternativni pravac Bistrik-Hamdije Kreševljakovića-Terezija-Vraca, dok je za sva ostala vozila alternativni pravac prolaz kroz grad. Iz suprotnog smjera vozila do 7,5 tona i autobusi koriste pravac Dolac Malta- Azize Šaćirbegović-raskrižje Vraca-Terezija-Bistrik, a za sva ostala vozila alternativni pravac je prolaz kroz grad. 

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, a izdvajaju se putni pravci: Jajce-Banja Luka, Konjic-Jablanica, Jablanica-Prozor, Čapljina-Stolac i Doboj Gračanica. 

Na graničnim pijrelazima ovoga jutra nisu zabilježena duža zadržavanja. 

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

MAGISTRALNI PUTEVI: 
M-4 
Doboj-Gračanica u mjestu Klokotnica, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu raskrižja odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu signalizaciju. 
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 
Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 
M-5 
Tranzit kroz Sarajevo- izmjenjen je režim saobraćaja. Vozila do 7,5 tona i autobusi koriste alternativni pravac iz smjera Pala i to Bistrik-Hamdije Kreševljakovića-Terezija-Vraca, dok je za sva ostala vozila alternativni pravac prolaz kroz grad. Iz suprotnog smjera vozila do 7,5 tona i autobusi koriste pravac Dolac Malta- Azize Šaćirbegović-raskrižje Vraca-Terezija-Bistrik, a za sva ostala vozila alternativni pravac je prolaz kroz grad. 
Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom. 
Dubovsko (križanje sa regionalnim putem R-408 za Kulen Vakuf) radovi na izgradnji raskrsnice , zbog čega se u vremenu od 08 do 16 sati saobraćaj odvija naizmjenično-jednom trakom. 
M-6 
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline) u toku su sanacioni radovi, od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 
M-6.1 
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine. 
M-14.1 
Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu "Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 15 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja. 
M-15 
Glavica-Priluka sanacioni radovi, saobraća se naizmjenično-jednom trakom. 
M-16 
Jajce- Banja Luka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom. 
Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. 
M-16.2 
Jablanica-Prozor sanacioni radovi na dvije lokacije, naizmjenično propuštanje vozila. 
M-17 
Konjic-Jablanica zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. 
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine. 
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati. 
M-18 
Živinice zbog izvođenja radova na izgradnji raskrsnice, saobraćaj se odvija alternativnim pravcima u neposrednoj blizini (iz smjera Tuzle lokalnom cestom pored tvornice namještaja Konjuh, a iz pravca Sarajeva jednom prometnom trakom preko pomenutog raskrižja). 
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja. 
M-18.1 
Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 

REGIONALNI PUTEVI 

R-400 Skokovi-Vrnograč zbog izvođenja radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija alternativnim pravcima M-4.2 Velika Kladuša-Purići-Skokovi-Cazin i R-401 Bosanska Otoka-Bužim-Vrnograč-Velika Kladuša 
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona. 
R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna. 
R-465 Maglaj-Zavidovići (Podborik), zbog deminiranja na snazi su povremene polusatne obustave radnim danima od 08:30 do 15 sati. 
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta. 
R-476 Dariva-Hreša, zbog sanacionih radova u vremenu od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom. 

KANTON SARAJEVO 

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Hasana Kikića, Triglavska, Mustafe Behmena, Vratnik-Mejdan, Vlakovo, Halilovići i Jošanička (od raskrsnice sa ulicom Omladinska do raskrsnice sa ulicom Igmanska). 

MOSTAR 

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.