BIH

Izetbegović: SDA može biti strana koja će pozvati SBB na razgovore o širokoj koaliciji

Održana sjednica Kolegija Stranke demokratske akcije

Autor:S. D.

31.8.2015

U Sarajevu je održana sjednica Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj je između ostalog bilo govora i o pregovorima o formiranju vlasti odnosno nove parlamentarne većine u Federaciji BiH.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sjednice u izjavi za medije, je kazao da pregovori sa Strankom za BiH (SBiH), Bosanskohercegovačkom patriotskom strankom (BPS) i A- sda idu veoma teško jer neke stranke imaju veće pretenzije od svojih mogućnosti odnosno parlamentarnog kapaciteta.

Izetbegović nije htio precizirati koje su to stranke i šta konkretno traže.

Na novinarski upit šta je s pregovorima sa Savezom za bolju budućnost (SBB), za koji je Izetbegović nakon prošle sjednice Kolegija SDA kazao da mu je otvoren poziv za ulazak u vlast, predsjednik SDA je kazao da je u ovom slučaju došlo do nesporazuma.

- I tu su ponovo bili nesporazumi. U Mostaru su gospodin Čović i gospodin Radončić imali sastanak, na kojem je faktički pozvano da se proširuje koalicija, da se pravi jedna široka koalicija koja bi zaista omogućila da se zemlja pokrene znakovito naprijed. I, mi smo rekli da ćemo se rado odazvati takvoj jednoj aktivnosti. A, onda smo dobili odgovore da nas niko neće pozivati. Bespotrebno je nastalo jedno prepucavanje u našem stilu. Mi ćemo se rado odazvati, mi možemo biti strana i koja će sazvati takvu stvar, ali evo krenulo je od gospodina Čovića, krenulo je iz Mostara i samo zbog toga očekujemo s te strane sljedeći impuls – kazao je Izetbegović.