REGION

SRBIJA Uskoro tranzicioni prihvatni centar za izbjeglice u Subotici

Kapacitet do 200 osoba

Srna

31.8.2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas će u Subotici biti otvoren tranzicioni prihvatni centar za izbjeglice, kapaciteta do 200 osoba.

On je prilikom posjete napuštenoj Ciglani u Subotici, gdje se okupljaju migranti iz ratom zahvaćenih područja, rekao da će centar biti otvoren u narednih mjesec i po dana, da će biti privremenog karaktera i ponovio da Srbija ne pravi trajne smještajne kapacitete za migrante.

Vulin je naveo da će novac za uređenje budućeg centra obezbijediti donatori, te da se za to neće trošiti budžetska sredstva, ističući da je politika Vlade Srbije da najveći dio troškova migrantske krize snose predstavnici međunarodne zajednice, prenose mediji.

- Ovo jeste veliko opterećenje za budžet Srbije, migrantska kriza je veliko opterećenje za sve naše službe, za sva ministarstva. Mi se za ovo nismo spremali, za ovo niko nije mogao da bude spreman, ali smo se pokazali kao veoma organizovani, kao humani, kao neko ko je u stanju da mobiliše i međunarodu zajednicu, ali i sopstvene snage - rekao je Vulin.

On je naveo da će budući objekat za migrante, koji će biti na biti na obodu Subotice, pomoći migrantima tokom zime, te da će doprinijeti tome da se ne uznemirava svakodnevni život građana u Vojvodini.

Vulin kaže da su građani Srbije humani ljudi koji su do juče gledali kolone od 250.000 izbjeglih i protjeranih iz Hrvatske, te da u Srbiji i dalje ima 220.000 interno raseljenih, te 40.000 onih koji formalno imaju status izbjeglica.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ocijenio je da bi se na budućoj lokaciji centra moglo smjestiti od 150 do 200 migranata u toku predstojećeg zimskog perioda.

- Subotica može da prihvati da to bude jedan punkt za pomoć migrantima, ali nikako prihvatni centar, nikako kamp za migrante. U tom smislu smo našli adekvatno rešenje koje ispunjava sve uslove i sada je na nama da u sledećih mesec, mesec i po dana zaista dovedemo taj objekat u stanje da zadovoljava sve uslove - rekao je Maglai.