BIH

Radovi obustavljeni, selo i dalje odsječeno, povratnici zabrinuti

Nakon što su odobrena sredstva za sanaciju klizišta u Stenjaku

M. ČABRIĆ

1.9.2015

Nakon prošlogodišnjih poplava u povratničkom naselju Stenjak kod Teslića, pokrenuto je veliko klizište, koje je, uz sedam kuća, potpuno prekinulo i glavni put kroz selo. Od svijeta je odsječeno stotinjak kuća. Nakon višemjesečnih napora, Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice preuzelo je obavezu da sanira klizište.

Nabavka ogrjeva

Radovi su počeli prije pola godine, a onda su, zbog nedostatka novca, zaustavljeni. Svakodnevno strahujući za živote i oštećene objekte, povratnici uzaludno pokušavaju animirati nadležne da se radovi nastave. Već dvadesetak dana na gradilištu nema mašina ni radnika.  

- Odsječeni smo skroz. Ne možemo putem doći do kuća. Imam dijete sa posebnim potrebama. Što je najgore, ne smijemo pustiti da dijete izađe, da negdje ne propadne u provaliju - kaže Hedija Kunić.
 
Slično govori i Mujo Fajić.

- Katastrofa. Zima ide, treba ogrjev nabaviti, djeca će uskoro u školu, a puta nema. Nemaš se kome obratiti - ističe Fajić.

U Općini ističu kako je projekt, vrijedan 70.000 maraka, zaustavljen zato što Federalno ministarstvo nije platilo izvođaču radova do sada izvedene radove.

- Ne radi to izvođač radova koji je prošao na tenderu, nego su oni izabrali podizvođača koji je počeo radove i prekinuo ih, vjerovatno zbog nedostatka finansijskih sredstava – kaže Mehmed Dubravac, potpredsjednik SO Teslić.

Dule Borić iz Odsjeka za civilnu zaštitu u Tesliću kaže da bi bilo dobro da taj projekt bude završen, da ti, koji su već dali dio sredstava, dovedu to do kraja.

Stalni strah 

Na naš pismeni upit o statusu ovog projekta iz nadležnog ministarstva nismo dobili odgovor. Iz Općine ističu da ne mogu pomoći dok se ne okončaju radovi predviđeni projektom sanacije. Do tada, ovi nesretni ljudi do grada dolaze preko livada, strahujući svakodnevno za svoju i za sigurnost već oštećenih objekata.

Nemoćni povratnici 

Povratnici ne znaju zašto su radovi naprasno obustavljeni.

- Mi smo nemoćni da poduzmemo bilo šta. Ja sam išao u Općinu, tražio. Kažu da nemaju ništa s tim i da tražimo Federalno ministarstvo. Kako sad? Koga da nađem u Federalnom ministarstvu - jada se Alija Golub, predstavnik mještana Stenjaka.

70.000 KM vrijedan projekt