BIZNIS

Država nema usvojene strategije i zakone

Brojni problemi i izazovi

E. HALIMIĆ

2.9.2015

Vlada Švicarske je kao donator projekta „Razvijanje liderstva i vještina u industriji namještaja i prerade drveta" donirala 930.000 švicarskih franaka. Projekt menadžer Centra "Format" Narcisa Bašić-Gaković rekla nam je da projekt počinje u septembru 2015. godine, te da je jedan od realizatora upravo ovaj centar. 

Tri ciklusa

- Projekt obuhvata 3 ciklusa obuke kroz tri godine, nakon čega treba da bude samoodrživ. Obuku implementira renomirani Univerzitet primjenjenih nauka u Bernu u saradnji sa Centrom "Format" iz Sarajeva. Ciljna skupina je srednji menadžment kompanija i treneri/konsultanti iz drvnog sektora, koji će se izvoditi nastavu zajedno s švicarskim ekspertima. Dio nastave je u BiH, a dio u Švicarskoj - pojasnila je Bašić-Gaković. 

Predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH Suad Ećo kaže da je projekt jedan od odgovora na problematiku koju imamo u ovom sektoru. 

- Generalno, jedan od tri ključna problema je nedostatak kvalitetnog radnog kadra na svim nivoima, a među kojima je viši i srednji menadžment. Postoji mnogo problema i izazova kada govorimo o drvnoj industriji, ali istakao bih da država nema usvojene strategije i zakone, na primjer Zakon o šumama - kaže Ećo. 

Dodaje da država ne ulaže dovoljno u ovaj sektor i ne promovira ga. Problemi su i nekontrolisana sječa šume, izvoz 70 posto oblovine i poluproizvoda, a samo 30 posto finalnog proizvoda...

Ećo ističe da BiH posjeduje veliki potencijal za razvoj drvne industrije. Ima sirovinu i veliku tradiciju u proizvodnji namještaja i strateški smo pozicionirani blizu evropskog tržišta. 

Sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK BiH Selma Bašagić rekla je da je drvna industrija grana privrede koja ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni, jer je izvoz tri puta veći od uvoza. U 2014. godini izvoz je premašio milijardu KM i činio je 11,3 posto ukupnog izvoza bh. privrede, a uvoza 1,8 posto. 

- Najznačajnija izvozna tržišta bila su Njemačka, Austrija, Italija i Hrvatska. Proizvodni i izvozni rezultati drvne industrije su dobri i to je veliki uspjeh kompanija, ali uslovi poslovanja nisu stimulativni. Iako suficitarna grana privrede, nema podsticaja za izvoz, kao ni povoljnih kreditnih sredstava za izvoz i pripremu - pojasnila je Bašagić. 

Zajedničke aktivnosti

Dodala je da se samo zajedničkim aktivnostima kompanija, ministarstava, komora, fakulteta, banaka i drugih institucija mogu se prevazići postojeći problemi i unaprijediti poslovanje šumarstva i drvne industrije.

Mjere za unapređenje drvne industrije 

  • Osnivanje Agencije za izvozni sektor.
  • Usvajanje strategija za drvnu industriju i Zakona o šumama.
  • Olakšice poslodavcima za cijene sirovine, energije i doprinosa radnicima. 
  • Smanjenje kamata i pomoć države da se investira u novu tehnologiju.
  • Ulaganje u ljudske potencijale.
  • Promocija na EU tržištima.

Ko su konkurenti

- Glavni konkurenti su Srbija, Hrvatska, Rumunija i Bugarska. To su zemlje koje su uredile zakone, imaju manje poreze, bolju sirovinu i posticaje za izvoz - kazao je Ećo.