BIH

Pendeš se sastala s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine

Fena

31.8.2015

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sastala se danas s veleposlanikom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Mohammedom Mominahom, a tokom sastanka razgovarano je o unaprijeđenju saradnje BiH i Saudijske Arabije.

Pendeš je pohvalila saradnju između BiH i Saudijske Arabije, te iskazala interes za razvoj bilateralnih odnosa dviju zemalja u oblasti odbrane. Također je informirala Mominaha o historiji, strukturi i ustojstvu Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Također je razgovarano i o aktivnostima koje BiH poduzima na izgradnji mira, kako u BiH tako i širom svijeta, učestvovanju pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru i pomoći Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) i OSBiH civilnim strukturama.

Ovom prilikom Pendeš istaknula glavne aktivnosti koje MOBiH i OSBiH poduzimaju na putu ka NATO-u i euroatlantskim integracijama.

Mominah je utvrdio da između Saudijske Arabije i BiH postoji vrlo dobra saradnja, koju treba unaprijeđivati i proširiti na što više oblasti u cilju obostranog interesa.

Na kraju sastanka zaključeno je da je saradnja Saudijske Arabije i BiH u pogledu borbe protiv terorizma jako dobra, te usuglašeno da stvaranje mira uveliko pridonosi prosperitetu društva u kojem živimo, saopćeno je iz MOBiH.