CRNA HRONIKA

MOSTAR Komandir policije napao vatrogasca?!

Marinko Šunjić, njegovi kćerka i unuk doživjeli neugodnosti u PS Sjever

Autor:M. HODŽIĆ

1.9.2015

Pripadnik Vatrogasne jedinice Mostar Marinko Šunjić (55) iz Vojna kod Mostara obratio se dopisništvu „Dnevnog avaza“ u Mostaru s tvrdnjama da su se prema njemu, njegovoj kćerki Marini Vlaho te trogodišnjem unuku Borisu u Policijskoj stanici (PS) Sjever nasilnički ponašali komandir ove stanice Dinko Ostojić te još jedan njemu nepoznati policajac. 

Ostavinski postupak

Slučaj se, kako kaže Šunjić, dogodio u srijedu ujutro. Cijela priča, ističe, započela je dan ranije, kada je pozvao policiju u Vojno zbog prepirke s dva brata zbog zajedničkog dijela kuće. Sud je, naime, presudio da njemu pripada stan na spratu, a u ostavinskom postupku mu je pripala 1/5 zajedničkih dijelova kuće. No, razmirice oko toga i dalje traju.

- U utorak sam nakon prijetnji koje su braća uputila mojoj ženi zbog ljestvi koje sam postavio na zajednički prostor kuće pozvao policiju, te sam na kraju od jednog policajca tražio zapisnik. On mi je rekao je da dođem sutra te da će me najaviti kod načelnika stanice - kaže Šunjić.

S kćerkom Marinom i unukom Borisom u srijedu ujutro došao je u stanicu, gdje ih je, kako kaže, primio Ostojić, s kojim je bio još jedan policajac. 

- Predočio sam im presude vezane za imovinsko stanje te sam rekao kako sam došao da molim da mi osiguraju zaštitu za porodicu u smislu da djeluju preventivno kako se ne bi desilo najgore. Tada mi je taj nepoznati policajac dobacio: „Šta hoćeš, koga vi maltretirate, za razliku od tvoje, moja porodica je normalna“. Zatim je izašao na vrata zalupivši toliko da su izletjele šteke s obje strane. Tada mi je Ostojić rakao: „Mrš napolje“ - tvrdi Šunjić. 

Nakon toga tražio je zapisnik i broj značke Ostojića, koji mu je tada, tvrdi Šunjić, opsovao „kurvu majku“ te je uputio uvredljive riječi njegovoj kćerki, kazavši joj da se „gubi napolje“.

- Krenuo sam da izađem, a Ostojić je ustao i šakom me udario u gornji dio leđa gdje imam tumor na kralježnici. Skoro izgubivši svijest, pao sam na pod i dok sam ustajao, primijetio sam da je došao i onaj drugi policajac i da su udarcima ili guranjem svalili na pod kćerku i unuka, koji su vrištali. Uspio sam ih nekako pokupiti s poda, ubaciti u auto i pobjeći - tvrdi Šunjić. 

O svemu je obavijestio svog advokata, slučaj prijavio Odjelu za profesionalne standarde Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK), a protiv Ostojića i drugog policajca je u srijedu popodne podnio i krivičnu prijavu Tužilaštvu HNK, zbog nasilničkog ponašanja i zloupotrebe položaja i ovlasti.

faksimil-sunjic-prijava

Faksimil prijave koju je podnio Šunjić

Odranije poznat

- Cijeli život sam profesionalni vatrogasac i čistog obraza, što svi mogu potvrditi – zaključio je Šunjić.

Kako bismo čuli i Ostojićevu stranu priče, kontaktirali smo ga, no on nam je rekao da nema ovlaštenja da daje izjave te nas je uputio na Ured komesara MUP-a HNK, kojem je podnio službeni izviještaj o svim tim događanjima.

Ostojić je, kako saznajemo, u tom izvještaju demantirao sve optužbe te naveo da je Šunjić vrijeđao njega i njegove kolege. Naglasio je kako je Šunjić odranije poznat policiji.

Odbrana i podrška kolega

Kolege Dinka Ostojića koje su se toga dana zadesile u PS Sjever stale su u njegovu odbranu te su mu dali podršku. Kazali su da ništa od onog što je Marinko Šunjić naveo nije istina te da očito skreće pažnju na sebe kako bi ostvario neke svoje privatne ciljeve.