SARAJEVO

Žive u strahu od pasa lutalica

Stanovnici Šipa susreću se s brojnim problemima

S. BIHORAC

1.9.2015

Stanovnici Šipa najviše imaju problema sa psima lutalicama koji su, kako su nam kazali, zaposjeli stari dio naselja. Prilikom naše posjete požalili su nam se i na neredovno odvoženje smeća te na prljave ulice. 

Pored ambulante 

Osim toga, problema imaju i s redukcijama vode u večernjim satima. 

Sajimi Pleh najviše smetaju psi lutalice, a jednom su je i napali.

- Od tada imam traume. Najviše ih je u parkovima i oko ambulante, ali ih niko ne uklanja. Nekoliko puta smo se obraćali Mjesnoj zajednici Betanija-Šip, jer se psi kreću u čoporima i strah nas je, posebno za djecu - dodala je Pleh.  

Penzionera Hanefiju Herendu zatekli smo dok se vraćao iz prodavnice i rekao nam je da ima mnogo smeća te da smatra da nadležni ne rade dobro svoj posao. 

- Nažalost, nigdje ne postoji ni prostor gdje penzioneri mogu provoditi vrijeme a da ih ne guši smeće, koje se ne odvozi redovno. Uglavnom samo odvezu kontejnere, a okolo ostave - dodao je Herenda. 

cuke-sip111

Cijelu noć 

Stanovnica Diba Azemović kazala nam je da ima zdravstvenih problema te da joj je voda neophodna u svako doba.

- To je čisti bezobrazluk, ima nas bolesnih, kojima treba voda, a oni je isključe cijelu noć. Zbog toga što "Vodovod i kanalizacija" ima dugove, mi ispaštamo - kazala nam je Azemović.

Šta kažu u "Radu"

Ahmed Đipa, portparol preduzeća "Rad", u okviru kojeg radi Higijenski servis, kazao nam je da su dobivali pozive sa Šipa da se uklone psi lutalice. 

- Uklonjeni su neki agresivni psi. Što se tiče smeća, redovno se odvozi, ali provjerit ćemo radi li se dobro - kazao nam je Đipa.