SARAJEVO

Radare kupuju od naplate kazni

Za pola godine kamere na svim raskrsnicama

E. DRAGUNIĆ

1.9.2015

Izbor najboljeg ponuđača za postavljanje radara na još 17 lokacija u Kantonu trebao bi biti završen do kraja godine. Time će, najkasnije za šest mjeseci, sve glavne raskrsnice u našem gradu biti pokrivene radarskim i videonadzorom. Ovo je jučer za "Dnevni avaz" potvrdio Predrag Kurteš (DF), ministar unutrašnjih poslova KS.

Radna grupa

Početkom narednog mjeseca MUP KS formirat će radnu grupu čiji će zadatak biti da izabere najpovoljnijeg ponuđača.

- Nakon raspisivanja tendera, u roku tri-četiri mjeseca očekujemo da procedura bude okončana. S obzirom na to da je onda najlakše postaviti uređaje, najdalje za šest mjeseci nadamo se da ćemo završiti sav posao - rekao je Kurteš.

predrag-kurtes-22

Kurteš: Najlakše postaviti uređaje

Za postavljanje radara bit će potrebno oko dva miliona KM, a, kako nam je kazao Kurteš, projekt će biti finansiran od naplate novčanih kazni.

Radari će biti postavljeni na raskrsnicama ulica Titova i Kulovića, Obala Kulina bana i Radićeva te u ulici Terezije, prema Skenderiji.  

Gladno Polje

Također, predviđeno je postavljanje radara i u Drinskoj ulici kod nadvožnjaka, u ulicama Safeta Zajke, Braće Mulić, Safeta Isovića, na raskrsnici ulica Džemala Bijedića i Ante Babića, kod škole u Rakovici, ispod Stupske petlje, zatim u Gladnom Polju, Blažuju, Hrasničkoj i Butmirskoj cesti, Semizovcu, Hotonju i Tarčinu. 

Crna statistika 

Zamjenik komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS Elvedin Muratspahić kaže da će postavljanje novih radara značiti puno za sigurnost učesnika u saobraćaju u cijelom Kantonu.

- Očekujemo stopostotnu promjenu u sigurnosti saobraćaja. Vozači će sigurno smanjiti brzinu, gledat će kako voze i umnogome će popraviti ovu crnu statistiku koja se odnosi na broj saobraćajnih nesreća i ostalih prekršaja koje prave vozači - rekao je Muratspahić.