BIH

BiH gubi ključne projekte iz energetskog sektora?

"Avaz" saznaje Odluka o sankcijama za BiH na dnevnom redu 13. oktobra

M. AŠČIĆ

1.9.2015

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ), s direktorom Janezom Kopačem na čelu, ne odustaje od predloženih sankcija za BiH zbog neusvajanja energetske strategije na državnom nivou, saznaje "Dnevni avaz". 

U dnevni red narednog zasjedanja Ministarskog vijeća EZ već je uvrštena tačka koja se odnosi na sankcije prema našoj državi. BiH već duže vremena ne ispunjava obaveze prema evropskom projektu za energetski razvoj, a sudeći prema sporosti u funkcioniranju i nestabilnoj većini, teško da će do roka za sankcije uvjeti biti ispunjeni. 

Preuzete obaveze

Podsjećamo, naš list objavio je prije nekoliko dana informaciju da je EZ obavijestila nadležne bh. institucije o sankcijama zbog neispunjavanja preuzetih obaveza. BiH će, prema svemu sudeći, ostati bez oko 100 miliona eura vrijednih energetskih projekata koje finansira Evropska unija.

Upravo će članovi Ministarskog vijeća EZ 13. oktobra u Tirani donijeti zvaničnu odluku hoće li prihvatiti odluku direktora Kopača da se BiH oštro kazni zbog neusvajanja energetske strategije, ali prije svega državnog zakona o plinu, koji je trebao biti usvojen još u julu 2014. godine.

dnevni-red-faksimil

Predloženi dnevni red: Sankcije za BiH

 

Šta traži EU

Prema dokumentaciji do koje je došao naš list, na dnevnom redu Ministarskog vijeća EZ odluka o suspenziji je pod tačkom 7.

Energetska zajednica, prema našim saznanjima, ponovo traži od EU da obustavi sadašnju i buduću finansijsku podršku odobrenu vlastima i firmama u BiH za projekte na listi Ministarskog vijeća projekata EZ.

Radi se o izgradnji hidroelektrana (HE) Dabar, Srednja Drina, KTG Zenica, dalekovoda Banja Luka – Lika, Plevlja - Višegrad,  izgradnja plinovoda Slobodnica - Bosanski Brod - Zenica, Ploče – Mostar – Sarajevo/Zagvozd – Posuše/Travnik, ali i Lička Jesenica – Tržac – Bosanska Krupa.

Poziv EU na saradnju

Evropska unija, u skladu s članom 6. Ugovora, pozvana je da poduzme odgovarajuće mjere za suspenziju finansijske podrške koja se dodjeljuje Bosni i Hercegovini u sektorima koje pokriva Ugovor o energetskoj zajednici, stoji također u predloženim sankcijama prema BiH.