BIH

Vasić: Hrvatskoj je mlijeko samo izgovor kako bi i dalje ostali njihovo tržište

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH

Fena

31.8.2015

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić očekuje da će Evropska komisija odbaciti hrvatsku žalbu i omogućiti izvoz mlijeka iz BiH na evropsko tržište. 

Vasić je za portal „banjaluka.net“ ustvrdio da Hrvatska još nije obavijestila vlasti BiH o tome zašto su se uopšte žalili, ali i otkriva da službeni Zagreb na sve načine pokušava da, i poslije ulaska u EU, BiH ostane njihovo povlašteno tržište na račun daljeg slabljenja bh. proizvođača. 

– Već duže vrijeme Hrvatska pokušava da sruši sve barijere za izvoz svojih roba u BiH, bez obzira na to što bi na taj način dokrajčili primarnu proizvodnju BiH, pošto još nismo sposobni da se nosimo sa konkurencijom iz EU. Zagreb pokušava da zadrži svoje pozicije na tržištu BiH i da se nametne kao spona između EU i BiH, s ciljem da ostvare veću ekonomsku korist u odnosu na vrijeme kad su bili član „Cefta“ sporazuma. S druge strane, naše četiri mljekare, koje su dobile izvoznu dozvolu, ispunile su sve postavljene uslove EU i naravno da su u izvozu vidjeli svoju šansu. Također, moramo znati da je prije ulaska Hrvatske u EU, polovina našeg ukupnog izvoza mlijeka išla upravo na njihovo tržište i normalno je da sada imaju strah od konkurencije – ističe Vasić. 

Uvjeren je da se radi o još jednom njihovom pritisku na BiH kako bi se vratili na priču o ukidanju carina na neke proizvode koje je EU dala BiH kako bi zaštitili svoju proizvodnju, što se, između ostalog, odnosi i na mlijeko. 

Vasić je skrenuo pažnju na, kako je naveo, zaista čudne podatke kada je u pitanju proizvodnja mlijeka. 

- Statistika kaže da je BiH prošle godine ostvarila porast proizvodnje mlijeka, koja je bila 230 miliona litara. U isto vrijeme, ostvaren je i porast izvoza, a izvezli smo mlijeka u vrijednosti od 43 miliona, a uvezli u vrijednosti od 22 miliona KM. Međutim, i pored toga, u stvarnosti se pojavio višak od preko 20 miliona. To upućuje na samo jedan zaključak – da su se velike količine mlijeka uvozile „na crno“ na naše tržište, i to bez ikakvih kontrola – tvrdi Vasić. 

Naglašava da, ako se ova situacija razriješi do 16. septembra, kako je rečeno, šteta neće biti naročito velika, ali bi bila ogromna, ukoliko bi se zabrana odužila.