BIH

Dragan Čović otvorio nove etaže UKC Sarajevo na kojima će biti smještene dvije klinike

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Onasa

31.8.2015

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu svečano otvorio novoizgrađene etaže centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, saopćilo je iz Predsjedništva.

Čović je potom obišao etaže 14 i 15, u kojima će biti smještene Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju i Klinika za bolesti uha, grla i nosa.

Izgradnja novih etaža predstavlja jedan od najznačajnijih projekata Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, a rađene su u skladu sa najvišim svjetskim standardima, uz potpuno novu opremu, na nivou evropskih i svjetskih klinika, navodi se u saopštenju.

- Otvaramo danas 14. i 15. etažu Centralnog medicinskog bloka (CMB) Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) na kojoj će biti smještene Klinika za bolesti uha, grla i nosa i Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju, a ukupna površina novoizgrađenog prostora je 2.700 kvadratnih metara, kazao je novinarima u Sarajevu direktor UKCS Rusmir Mesihović.

- U okviru ove izgradnje stavljena su u funkciju nova tri lifta, čime će funkcioniranje sistema u CMB biti mnogo efikasnije. Kapacitet novoizgrađenih etaža je 48 kreveta standardne njege, četiri kreveta postintenzivne njege i četiri apartmana - kazao je Mesihović.

Zahvalio se Saudijskom fondu za razvoju koji već godinama pomaže u kompletnoj izgradnji zdravstvenog sistema u BiH, a tako i UKCS-a.

Naglasio je da je po završetku svih radova, racionalnom potrošnjom sredstava iz ukupnog budžeta ovog ugovora preostalo oko 600.000 KM, koje namjeravaju utrošiti u izgradnju tunelske tople veze, koja bi povezala objekat "Stara hirurgija" i DIP koji je opet koridorima i bolničkim liftovima povezan sa CMB-om.

- Na ovaj način smo za relativno mala utošena sredstva olakšali pacijentima boravak i tretman u UKCS-u, jer je nama prioritet pružanje najefikasnije zdravstvene zaštite građanima BiH - kazao je Mesihović.

Podsjeto je da je osim ovog projekta nedavno završena rekonstrukcija Klinike urgentne medicine.

- U svim prepoznatim neuralgičnim tačkama, a prema uzoru na relevantne medicinske centre dislociranjem CT aparata za Kliniku za neurologiju od sada se bazna dijagnostika i terapija pružaju na jednom mjestu - kazao je Mesihović.

Istakao je i da 1. septembra počinje da funkcioniše "zlatni sat" to jeste 24 satni tretman za pacijente sa verificiranim infarktom miokarda primjenom koronogarafije i eventualnih interventnih potrebnih procedura.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da smo dobili savršenstvo kada je u pitanju oprema ovih klinika, te da je tehnološka razina na vrhu medicinske znanosti u svijetu kao i standard koji se koristi.

- Jedna je strana da smo dobili izuzetnu opremu i liječnike koji je mogu koristiti, ali sa druge strane nam nedostaje logistika institucija države, jer kad nabavite ovaku opremu obučite ljude onda je to standard koji je postavljen i koji se mora dalje pratiti - kazao je Čović.

Siguran je da će Ministarstvo zdravstva Federacije BiH (FBiH) i federalna Vlada učiniti brzo iskorak za sve kliničke bolničke centre u FBiH kako bi ih oslobodilo svih onih problema koji su imali u zadnjih 10 godina jer bez funkcioniranja države oni su radili svoj posao.

Dodao je i da ova razina koju nam danas nudi ovaj klinički centar sve nas ohrabruje da izuzetno rijetko imamo potrebu da izvan BiH tražimo usluge kako bi zaštitili svoje zdravlje.