BIH

"AVAZ" OTKRIVA BiH najrizičnija za poslovanje u regionu

Eksperti ugledne "Fitch grupe" ocijenili našu zemlju

T. LAZOVIĆ

31.8.2015

Bosna i Hercegovina je i dalje zemlja s najvećim rizikom za poslovanje i investicije, tvrde eksperti ugledne „Fitch grupe“ u okviru istraživanja ekonomskih uvjeta u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, saznaje „Dnevni avaz“. 

Ova kompanija, koja je globalni lider u istraživanju, analitici i ispitivanju tržišta, sa sjedištima u Njujorku, Londonu i Singapuru, našu zemlju stavila je na regionalno dno kada su u pitanju rizici za poslovanje, i to iza Kosova, Makedonije i Srbije. 

Loša infrastruktura

Prema njima, najmanji rizik je u Rumuniji, Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u BiH najveći kratkoročni politički rizik, ali je značajno visok i kratkoročni ekonomski rizik. 

Analitičari ove kompanije smatraju kako je naša zemlja otvorena za investicije, ali da su uvjeti za poslovanje, trgovinu i operacije loši, posebno vladavina prava i komplicirana struktura te slaba zakonska zaštita. Na listi od 201 države svijeta BiH, prema tim kriterijima, zauzima tek 141. mjesto.

- Nema formalnih prepreka, niti visokih poreza na ulaganje, ali godinama BiH ostvaruje slabe rezultate, što potvrđuje da postoji veliki rizik. U stvarnosti uvjeti su loši, infrastruktura slaba, a posebno vladavina zakona. To najviše odbija investitore - navodi se u istraživanju. 

fitch

Globalna kompanija sa sjedištem u SAD-u

Nema programa

Uprkos činjenici da vlasti tvrde kako namjeravaju popraviti uvjete za poslovanje, očito je da rezultata još nema, tim prije što nijedna vlada nema stabilnu većinu, pravi program efikasnog djelovanja. 

Strani eksperti, koji vrše istraživanje za potrebe velikih investitora, detektiraju našu zemlju kao nepovoljno tlo za ulaganje, iako, kako navode, ona ima potencijal, dobru geopolitičku poziciju, te relativno niske cijene goriva i dostupnost resursa poput energije i vode.

Slabiji euro poskupljuje uvoz

Prema izvještaju o trenutnim ekonomskim kretanjima Odjela „BMI Research“, koji je dio „Fitch grupe“, posljednjih mjeseci u BiH je prestala deflacija, a zabilježen je blagi rast cijena. Međutim, oni navode da je i blagi rast cijena utjecao na slabljenje potrošnje, te da nema nikakvih indicija da će inflacija povući i rast plaća. Slabljenje eura također, ističu, poskupljuje uvoz iz Hrvatske i drugih država EU, što ima negativan utjecaj.