BIH

Osmanović i Zvizdić ugostili Amela Tuku: Izvanredni atletičar obradovao cijelu BiH

Prijem za bh. atletičara

Fena

31.8.2015

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić čestitao je bh. atletičaru Amelu Tuki, koji je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu u finalu na 800 metara osvojio bronzanu medalju, te istakao da je ovaj izvanredni rezultat "obradovao kompletnu BiH i učinio nas ponosnim."

To je izjavio prilikom svečanog dočeka najboljem bh. atletičaru koji je upriličen danas u Sarajevu, a kojem su prisustvovali i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, kao i predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo.

- Biti među prva tri od 45 najboljih na svijetu koji su došli da se takmiče, veliki je osobni, ali uspjeh i BiH - istakao je Zvizdić, dodajući da Tukin uspjeh budi nadu da će se atletika, kao i ostali sportovi u BiH, u potpunosti vratiti na evropsku i svjetsku scenu s dobrim takmičarima i sportistima.

Ovom prilikom, rekao je Zvidić, čuli su Tukine utiske sa svjetskog, ali i ostalih takmičenja, te razgovarali o načinima na koje se može pomoći atletskom i ostalim savezima u BiH.
Tuka je izrazio zadovoljstvo što je došlo vrijeme da se neke stvari u sportu mijenjaju, jer, kako je istakao, to sport u BiH i zaslužuje.

- Također mi je drago što sam jedan od tih pokretača, kao što su i prije mene bile reprezentacije koje su napravile vrhunske rezultate - kazao je i dodao da "bh. omladina to zaslužuje".

Sportisti u BiH, smatra Tuka, trebaju biti ambasadori svoje zemlje da bi se mladi ugledali na njih, slijedili isti put i voljeli svoju domovinu.

Osmanović je naglasio da su ovom prilikom razgovarali o situaciji u oblasti sporta, odnosno namjerama i planovima Ministarstva civilnih poslova BiH o tom pitanju u periodu od 2015. do 2018. godine.

Pojasnio je da je potrebno izvršiti izmjene i dopune Zakona o sportu i povećati finasijska sredstva u budžetskoj 2016., 2017. i 2018. godini.

- Naši sportisti svojim izuzetnim uspjesima na svjetskim takmičenjima pokazuju da ih moramo pratiti u tom pravcu. Prije svega, Vijeće ministara i država BiH moraju napraviti značajan iskorak u tom pravcu - podvukao je Osmanović.

Kaknjo je ove razgovore ocijenio konstruktivnim i kazao da postoji dobra volja da se stanje u bh. sportu promijeni. Istakao je da mu je posebno drago što je atletika, kao kraljica sportova, inicijator ovih pozitivnih koraka.