BIH

Mehmedović: Hrvatska pokušava da dobije trgovinske ustupke

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH

Fena

31.8.2015

Očigledno je da Republika Hrvatska zloupotrebljava svoj evropski status i da pokušava ovom ucjenom, odnosno zabranom uvoza mlijeka iz BiH da dobije trgovinske ustupke koje BiH nije željela da da u ranijem periodu, a to je da tradicionalne kvote koje je Hrvatska uživala prije nego što je postala članica EU zadrži, što je svakako pitanje reguliranja odnosa dviju zemalja.

Ovo je danas kazao predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, upitan da prokomentira hrvatsku blokadu izvoza bh. mlijeka u Evropsku uniju.

Međutim, navodi Mehmedović, ono što je veoma važno, to je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odmah pristupilo rješavanju ovog problema.

- Očekujemo da se to riješi na tom nivou, to je čisto operativna stvar, da se razjasne te eventualne nedoumice i da li je došlo do zloupotrebe od  Republike Hrvatske ili ne. Mi, kao Komisija već imamo najavljenu spoljnotrgovinsku analizu. Vidjet ćemo kao komisija šta možemo još dodatno učiniti u pogledu reguliranja trgovinskog statusa s Republikom Hrvatskom - kazao je Mehmedović.