BIH

Brčko: Nezaposleni prosvjetni radnici najavili proteste i štrajk glađu

Najavljena i blokada graničnog prijelaza

Fena

31.8.2015

Oko 260 prosvjetnih radnika, koji se nalaze na brčanskom Zavodu za zapošljavanje, najavili za 8. septembra proteste ispred zgrade Vlade Brčko distrikta, blokadu graničnog prijelaza i početak štrajka glađu.

Ovim oni namjeravaju iskazati nezadovoljstvo zbog odluke Vlade da praznih 200 pozicija u brčanskom obrazovanju obnašaju nastavnici koji su već u stalnom radnom odnosu i da za taj posao dobivaju dvije plaće.

Ovakav način popune praznih pozicija, istaknuli su nezaposleni prosvjetni radnici, je izravno kršenje Zakona o obrazovanju, jer po tom zakonu jedan nastavnik se ne smije opteretiti s više od 25 nastavnih sati u okviru 40 satnog radnog tjedna.

"Ovaj događaj je kap koja je prelila čašu, iz tog razloga ozbiljno razmišljamo o pokušaju kolektivnog odlaska, migracije u neku EU zemlju, jer sada vidimo da nikoga nije briga za nas pa čak ni Vladu. Imat ćemo jak i opravdan razlog za odlazak i jak argument za EU zemlje kako bismo ispunili uvjet da se naš zahtjev odobri", stoji između ostalog u priopćenju nezaposlenih brčanskih prosvjetara.