BIH

SDA nastavlja proces koji ne vodi rješenju

Rasplet krize vlasti ili država ide u potpunu paralizu

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

31.8.2015

U Sarajevu će danas biti održana sjednica Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj će, kako saznajemo, biti govora o nastavku pregovora o formiranju parlamentarne većine u Federaciji BiH. No, iako smo na pragu septembra, nema naznaka da bi se situacija na političkoj sceni u BiH mogla stabilizirati. 

Mjesec uoči godišnjice općih izbora u BiH koalicija SDA-HDZ još nije pronašla partnere za funkcionalnu parlamentarnu većinu na koje bi mogla računati pri donošenju zakona i odluka.

Raspodjela pozicija 

Pri tome, naravno, najviše ispaštaju građani, iz čijih se džepova finansira rad vlasti, od koje zauzvrat ne samo da nema rezultata nego funkcionira gotovo u tehničkom mandatu, dok se problemi gomilaju, a reforme ne provode. Kako saznaje „Avaz“, pregovori SDA s BPS-om, A-sda i SBiH o njihovom ulasku u vlast trebali bi biti nastavljeni već sutra ili prekosutra. 

dragan-covic

Čović: Zastupnik šire koalicije

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, u razgovoru za „Avaz“ kaže da je trenutni prioritet SDA da postigne dogovor s ove tri stranke, iako su svjesni da to ne znači i rješenje problema. 

Genjac kaže da, uprkos tome što je i HDZ 1990 odbio ulazak u vlast, oni smatraju da opcija da uđu u novu većinu nije isključena. 

- To jeste tijesna parlamentarna većina, koja je podložna raznoraznim problemima i ne garantira potpunu funkcionalnost. Ali, mislim da nije isključena ni mogućnost ulaska HDZ 1990 u taj blok. S time bismo imali 54 ruke i to bi bila jedna komotnija većina – kaže Genjac, dodajući da "nema nijednog racionalnog razloga da se neko usprotivi ulasku HDZ 1990 u parlamentarnu većinu".  

Genjac nije mogao potvrditi informacije da su BPS, SBiH i A-sda već uvjetovale ulazak u vlast s megalomanskim zahtjevima koji ne uključuju samo ministarske pozicije, poput primjerice BPS-a, koji je navodno tražio upravljanje Fondom za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, čiji je godišnji budžet 40 miliona KM. 

- Bilo je zahtjeva ili najava o određenim pozicijama, ali to je još u sferi pretpostavki. Ozbiljniji razgovori o toj temi tek trebaju da se otvore. To je sve što Vam mogu reći – kazao je Genjac. 

admir-hadzipasic

Hadžipašić: Treba stabilizirati državu

S druge strane, Admir Hadžipašić, član Predsjedništva A-sda i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, u izjavi za „Avaz“ kaže da ovoj stranci nije prioritet ulazak u vlast, niti dobivanje bilo kakvih pozicija. U cilju im je, kaže, da se situacija u državi stabilizira, te da se pokrenu zapošljavanje i privreda. 

Stabilnost države 

- Mi bismo bili sretni i s rješenjem da se SDA i SBB dogovore, jer jedino SBB ima kapacitet da se formira jedna stabilna parlamentarna većina. Nama je svejedno da li bismo u tom slučaju ostali u vlasti ili izašli iz pregovora. Stabilnost u državi je važnija od svih stranačkih interesa – kaže Hadžipašić. I u HDZ-u smatraju da se pregovori s manjim strankama mogu nastaviti, ali da će oni nastaviti razgovore sa SBB-om o rekonstrukciji vlasti i formiranju parlamentarne većine. 

 

Već pokrenut proces smjene Novalićeve vlade

Dok se u FBiH bezuspješno pokušava „sklopiti“ nova većina, aktivan je zahtjev 24 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koji su 15. jula pokrenuli inicijativu za smjenu Vlade FBiH, jer nisu zadovoljni njenim radom. 

Inicijativu su pokrenuli delegati SNSD-a, SDP-a BiH, DF-a i SBB-a. Iako se prema zakonskim procedurama Dom o ovom zahtjevu trebao izjasniti u roku od mjesec, taj rok je istekao 15. avgusta, kada su parlamentarci bili na kolektivnom godišnjem odmoru. Tako bi se ovaj zahtjev trebao naći na dnevnom redu prve naredne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, a potom i Predstavničkog.