BIH

Igor Crnadak: Zvizdića pitajte koliko smo novca dobili u Beču

Ministar vanjskih poslova BiH

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

31.8.2015

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, u intervjuu za „Avaz“ govori o spremnosti BiH da se suoči s mogućnošću prihvata više od 20.000 sirijskih izbjeglica, čiji eventualni dolazak najavljuju iz Službe za poslove sa strancima BiH. 

Ministar Crnadak smatra i da nije vrijeme za kontramjere prema Hrvatskoj nakon što je ta zemlja blokirala izvoz mlijeka iz BiH, te kaže da, uprkos tome što su za BiH izdvojena sredstva za tek dva projekta na prošlosedmičnoj Bečkoj konferenciji, je to veliki uspjeh.
 
Izmijeniti odluku 

Ukoliko se ostvare najave da bi u BiH najesen moglo doći i više od 20.000 sirijskih izbjeglice, je li naša zemlja spremna odgovoriti ovom izazovu? 

- Materijal o toj informaciji tek bi se trebao naći na sjednici Vijeća ministara BiH, pa ću se tada moći o tome konkretnije očitovati. U svakom slučaju, važno je da sva ministarstva i sve institucije koje se bave ovim pitanjem rade zajedno. Uvjeren sam da ćemo napraviti jednu dobru koordinaciju i ako dođe do značajnijeg priliva izbjeglica, imat ćemo adekvatan odgovor. 

Koji su daljnji koraci i aktivnosti na deblokadi izvoza mlijeka iz BiH u EU koji je stopiran žalbom Hrvatske?

- Pokušat ćemo da se u ovih 15 do 20 dana koncentriramo na to da probamo tu odluku izmijeniti. Mislim da nije vrijeme za neke kontramjere i za reakcije prema Hrvatskoj. Smatram da mi, prije svega, moramo ispraviti tu stvar i omogućiti našim proizvođačima da izvoze mlijeko i mliječne proizvode u Evropsku uniju. 

Ucrtani na mapi 

Spominjali ste i Vi i predsjedavajući Vijeća ministara da je veliki uspjeh za BiH što su joj odobrena sredstva za dva infrastrukturna projekta na prošlosedmičnoj konferenciji u Beču. Šta je s ostalim projektima, jesu li oni odbijeni?

- Teško je u jednom ovakvom razgovoru, bez papira, na to dati precizan odgovor. Ono što je najvažnije, svi projekti koji su utvrđeni na sastanku premijera još prije nekoliko mjeseci u Briselu ostaju ucrtani u mapi i oni idu u narednom periodu u realizaciju. Naravno, ono što slijedi je rad na projektima, njihovo pripremanje. To je jedan vrlo detaljan posao, koji uključuje mnogo ljudi, koncentracije i mnogo posla. Bez obzira što opozicija to pokušava prikazati neuspjehom, mislim da BiH može biti sasvim zadovoljna i porukama i podrškom koju je dobila u Beču. 

Koliko je BiH uopće dobila novca i kada će on biti realiziran? 

- A za detalje o tome koliko novca i kako će se projekti realizirati morat ćete ipak pitati gospodina Denisa Zvizdića, jer nije Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo za infrastrukturne projekte. 

Uspjeh naših mladih košarkaša je ogroman

Susreli ste se s košarkaškim reprezentativcima Srbije u Banjoj Luci, a niste s kadetskim košarkašima BiH, koji su evropski prvaci. Zašto?

- Košarkašima BiH, kadetskoj reprezentaciji, čestitku je uputio predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i bilo bi besmisleno da je nakon toga svaki od devet ministara upućivao čestitku. Naravno da i ja pozdravljam taj uspjeh, koji smatram ogromnim. Što se tiče mog susreta s reprezentacijom i stručnim štabom Srbije, tu je riječ, prije svega, o pristojnosti i gostoprimstvu koje smatram da smo pokazali i riječ je o tome da je u pitanju viceprvak svijeta koji je odlučio posljednju utakmicu pred Evropsko prvenstvo odigrati u Banjoj Luci i ja smatram da je s time otišla jedna dobra poruka iz Banje Luke. 

Uz to ja sam Banjalučanin i bilo je normalno da ih dočekam.