NOGOMET

"Đavolima" ćemo pokazati zube!

Selektor Mehmed Baždarević za "Dnevni avaz"

Autor:M. TANOVIĆ

31.8.2015

Zagrljaji, srdačni osmijesi, šale... Prema običaju, prvi dan okupljanja nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine protekao je u radosti zbog ponovnog viđenja prijatelja, koji na okupu nisu bili skoro tri mjeseca. 

Oni koji su jučer došli u reprezentativnu bazu u La Hulpeu, gradiću u blizini Brisela, četiri dana uoči okršaja s Belgijom, iskoristili su zatišje uoči današnjeg zvaničnog početka priprema kako bi u miru i zelenilu prelijepog ambijenta, u kojem je smješten reprezentativni hotel, razmijenili mišljenja i proveli nekoliko trenutaka opuštanja. 

Akcija osvajanja

Nakon pobjeda nad Andorom i Izraelom, atmosfera u našem timu je odlična, a fudbaleri na okupljanja ponovo dolaze dobro raspoloženi. 

No, vrijeme je za novu akciju, najzahtjevniju u kvalifikacionom ciklusu za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj - akciju osvajanja Brisela u pokušaju da, nakon lošeg starta, ipak ispunimo cilj i u oktobru proslavimo prvi plasman na Euro. 

Mada je proveo dosta vremena u analizama i razmišljanju, selektor Mehmed Baždarević još ne nudi odgovor ni na jedno pitanje u vezi s načinom na koji ćemo u četvrtak zaigrati na briselskom stadionu. 

- Prerano me to pitate, zaista. Tek mi je došao jedan dio igrača. Govoriti kako ćemo igrati, u ovom trenutku je nemoguće. Iskreno, teško da za ovo vrijeme možemo nešto ozbiljno raditi - kaže Baždarević za "Dnevni avaz". 

On kaže da će "Zmajevi" provesti premalo vremena skupa. Dodatna dva dana odlično bi nam došla, ali nažalost, za to nemamo rješenje.

- Napravit ćemo nekoliko treninga i raditi na taktičkom planu koliko bude moguće. Pokušat ćemo i odmoriti igrače i pripremiti ih za susret - kaže Baždarević.

Zanimalo nas je je li Baždarević sa saradnikom, Francuzom Stefanom Žilijem (Stephane Gilli) dodatno analizirao igru "Crvenih đavola".

- Učinili smo sasvim dovoljno da saznamo nešto novo. Svi znamo da se radi o kvalitetnoj ekipi, čiji igrači imaju brzinu, ali i tehniku. Analizirali smo ih, vidjeli uživo i uredili smo sve da bismo imali potrebne informacije. Trebamo realizirati naš plan u stvarnosti, na nama je da iskoristimo kvalitet koji imamo i da hrabrom i bezobraznom igrom dođemo do uspjeha. Ne trebamo ih se bojati, ali nećemo se ni braniti, trebamo "Đavolima" pokazati zube - kaže Meša.

Selektora smo upitali i da nam komentira dva posljednja velika transfera koja su ostvarili naši reprezentativci Vedad Ibišević (Herta) i Toni Šunjić (Štutgart).  
 
- Ibišević će u Herti sigurno naći svoj mir i napokon dobiti pravu šansu. On nije zaboravio igrati fubal i davati golove. Njegov potpis ne mijenja situaciju u reprezentaciji, jer se on uvijek bori za dres BiH - kaže Baždarević.

Veliki klubovi

O Šunjićevom transferu u Štutgart, Meša je rekao: 

- Velika je stvar što je Šunjić stavio potpis na ugovor za Štutgart. Drago mi je da se veliki klubovi interesiraju za naše igrače zahvaljujući igrama u reprezentaciji i u svojim klubovima. Posebno mi je drago da se u Bundesligi nastavlja dominacija naših igrača, krenuvši od bivših igrača, poput Sergeja Barbareza i Hasana Salihamidžića do Edina Džeke i ostalih.

Fudbaleri koji su stigli, obavili su jučer popodne prvi trening, a ekipa bi trebala biti kompletna u ponedjeljak ujutro. 

"Avaz" prvi stigao

"Dnevni avaz", najtiražniji i najutjecajniji list u Bosni i Hercegovini, jučer je bio jedini bh. medij koji pratio naše "Zmajeve". 

Već prvog dana okupljanja, u nedjelju, naša ekipa stigla je u Belgiju i bit će sve do meča u Briselu, koji se igra u četvrtak.

Treba naglasiti i topao doček selektora Baždarevića i "ekipe", koji su dočekali naše izvještače u La Hulpeu, prekrasnom gradiću pored Brisela. 

Pilav: Sve je završeno

Sekretar nogometne reprezentacije BiH Elmir Pilav kazao je za naš list da je oduševljen hotelom u La Hulpeu.

- Sve je savršeno. Kao što vidite, hotel je u mirnom dijelu, koji igračima osigurava potrebni mir. Vrhunski su uvjeti. Sutra će reprezentativci imati na raspolagnju i teren, koji je od hotela udaljen pet minuta vožnje autobusom. U koordinaciji smo i s čelnicima Nogometnog saveza Belgije - kazao je Pilav.