BIH

BORBA ZA BOSANSKI JEZIK Šta su roditelji djece iz Konjević polja pisali Izetbegoviću i reisu Kavazoviću

Nakon pokušaja vlasti RS-a da nametnu jezik koji bi se zvao "bošnjački jezik"

Fena

31.8.2015

Roditelji djece iz Konjević-Polja, zbog situacije u kojoj su se našla njihova djeca nakon pokušaja nametanja jezika koji bi se zvao "bošnjački jezik" od vlasti RS i izostanka podrške lidera Bošnjaka, uputili su otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću.

- Cijenjeni predsjedniče Izetbegović, uvaženi reisul-ulema Kavazović, koristimo se prilikom da Vam se i na ovaj način još jednom zahvalimo za ogroman doprinos koji ste do sada dali odgoju i obrazovanju djece iz Konjević-Polja, naše djece, kojima se svakodnevno ukidaju prava na obrazovanje i nad kojima se ne poštuje Konvencija o pravima djeteta. Cijeneći Vaš dosadašnji doprinos i sve što ste učinili da se sačuva dostojanstvo bošnjačkog naroda, želimo Vas i sada pozvati na zajedničku borbu na putu od kojeg mi roditelji nećemo odustati, do zadnjeg daha - navodi se u pismu.

Upućuju im poziv za očuvanje bosanskog jezika i svih vrijednosti na koje "pravo imaju naša djeca, na dostojanstven život, na jedini izbor koji imamo, a to je izbor za odgoj i obrazovanje koje nam je propisano Ustavom Bosne i Hercegovine, na odgoj, obrazovanje i jezik koji postoji vijekovima, a koji je trenutno kod sve naše djece, u školama u RS upitan, nepostojeći i koji se svakim danom, ne dajući nam pravo na izbor, zasigurno gasi".

- Sigurni smo i svjesni da ćete, kao i do sada, stati i biti uz nas, te da ćemo se svim demokratskim sredstvima izboriti i sačuvati ono što je naše, što je naš identitet, što je naš uslov za opstanak i što naša djeca zaslužuju. Pozivamo Vas da nam se pridružite i ispratite našu djecu u prvi radni dan, školski dan, nažalost ne u škole u kojima zaslužuju biti, nego na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu, gdje naša djeca već godinu i po imaju pristup onakav kakav zaslužuju sva djeca ovog svijeta. Uče se da poštuju, jer su poštovani, uče se da uvažavaju različitosti, jer i njihove se uvažavaju, uče se da budu ljudi kojima je tradicija i očuvanje tradicije i identiteta na svim mjestima u njihovom obrazovanju. Očekujemo i želimo Vašu podršku generacijama koje će jedinu nam Bosnu i Hercegovinu voditi pravim putem, putem prosperiteta i poštovanja svih koji u njoj žive - navodi se u pismu roditelja učenika iz Konjević Polja.