NOGOMET

BH FANATICOSI PORUČILI N/FSBiH Zbog vas, gospodo, nećemo ići na utakmicu protiv Andore u Zenici!

Otvoreno protestno pismo poznate navijačke grupe

D. K.

31.8.2015

Navijačka grupa BHFanaticos uputila je otvoreno protestno pismo Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH (N/FSBiH) povodom odluke koju su donijeli Savez i organi sigurnosti stadiona "Bilino polje".

Ovo pismo prenosimo u cjelosti:

"Naime, nakon odluke UEFA-e da sjeverna tribina bude zatvorena na sljedećoj domaćoj utakmici kvalifikacija, uputili smo zahtjev N/FSBIH da naša navijačka grupa BH Fanaticos bude smještena na tribinu Istok, kao što je to nekada ranije bio slučaj. Naš zahtjev je odbijen iz samo njima poznatih "sigurnosnih" razloga i naša navijačka grupa je pod znakom moranja upućena na tribinu Zapad, gdje ulaznica košta nevjerovatnih 40 KM. Ono što ne možemo i nećemo da prešutimo i prihvatimo jeste činjenica da nas naš Savez smatra "rizikom" i da nas uslovljava "moranjem" odlaska na Zapad.

Ili Zapad ili.... ???? Ili šta ???

Nakon svega što smo dali i još uvijek dajemo za reprezentaciju i sport. 

Nakon milion pređenih kilometara za reprezentaciju BHFanaticos je postao "rizik".

Nakon odluke UEFA-e da sjeverna tribina bude zatvorena nama je postalo jasno da je za sva događanja na protekloj utakmici protiv Izraela prst uperen u BHF i da smo mi svjesno podbačeni kao žrtveno janje i dežurni krivac. Postoje videozapisi da je kompletan stadion zviždao himnu Izraela, kao i videozapisi gdje uvredljive rasističke poruke dolaze sa ostalih tribina. Ali, nekome je najlakše bilo prstom uprijeti u BHF. Neko je jedva dočekao da dobije najmanji povod da BHF stavi na zub i pod zub, te da pokuša da nas dobro "zamezi".

500 karata po 40 KM je čitavih 20.000 KM iz našeg džepa. Dobro zamišljeno. E pa neće moći, gospodo!

Ucjenjivačku politiku i nametanje najskuplje tribine i najskupljih karata navijačkoj skupini kao BHFanaticos neće proći. To je protiv svih naših principa, stavova, kodeksa i protiv svakog morala. Jednostavno, to je politika za svaku osudu. Bezobrazluk!

logo

Da budemo jasniji, mi ne tražimo da karte budu džaba, i to nismo nikada ni tražili. Za svaku utakmicu u Zenici smo uredno plaćali 20 KM za svaku dobijenu kartu na sjeveru i samim tim na svakoj utakmici doprinosili od 10 do 12 hiljada KM u budžet N/FSBIH.

Nismo nikada tražili džabne ulaznice jer smo svjesni i to smo davno shvatili da bi nam se taj džabaluk kad tad nabio na nos i razbio od glavu, što se pokazalo istinitim nakon utakmice protiv Izraela. Gospodo u N/FSBIH, znali smo da nemate ni zahvalnosti ni respekta.

Vaša politika je bezobrazno iskorištavanje navijačkog fanatizma i patriotizma, te naše ljubavi prema reprezentaciji i tribini. Stavljate na prvo mjesto vašu kasu i ekonomiju, a zapostavljate sve navijače koji daju podršku reprezentaciji od Portugala do Kazahstana. Ne samo BHF.

Zbog "sigurnosnih" i moralnih razloga, zbog naših ličnih stavova, principa i kodeksa, te zbog vaše nezahvalnosti prema navijačima: BHFANATICOS neće prisustvovati utakmici protiv Andore u Zenici.

Ova odluka nije bojkot reprezentacije, nego samo reakcija na vaš - nazvaćemo ga - bezobrazluk. Ovo će biti prva utakmica nakon 15 godina našeg postojanja da se na utakmici neće pojaviti naš udarni trans i naše zastave i gdje se neće čuti naša pjesma podrške.

Neka vam je na čast, gospodo!

Da bi vam potvrdili da nisu u pitanju samo pare, nego da su povrijeđeni naši principi, kodeksi i stavovi BHFanaticos je odlučio da kompletan iznos (20.000 KM) koji bi potrošili na kupovinu ulaznica na zapadnu tribinu, donira direktno košarkaškim kadetskim i juniorskim reprezentativcima BiH. Još jednom bravo za naše omladince.

Gospodo draga, nama je jasno da je trpeza za kojom sjedite i obilna i bogata, jer ste počeli da trpate u usta velike zalogaje. Naš vam je savjet da dobro, dobro sažvaćete prije nego progutate.

Da vam se ne bi zaletilo. Ne daj Bože. Bon Appétit, gospodo.

P.S. Vidimo se u Briselu

Nad nama nebo ima da gori!

BHFanaticos".