BIH

Na putevima u BiH povoljni uslovi za vožnju i pojačan promet vozila

Vozači se savjetuju da voze oprezno

Autor:A. Vr.

31.8.2015

Povoljni uvjeti za vožnju i pojačan promet vozila karakterišu saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Vozači se savjetuju da voze oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. 


Zbog radova na sanaciji dilatacionih naprava na dva mosta na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraća se (u dužini od cca 4 km) dvosmjerno, desnom kolovoznom trakom. 

Zbog oštećenja kolovoza na magistralnom putu M-5, tranzit kroz Sarajevo, izmjenjen je režim saobraćaja. Vozila do 7,5 tona i autobusi koriste alternativni pravac iz smjera Pala i to Bistrik-Hamdije Kreševljakovića-Terezija-Vraca, dok je za sva ostala vozila alternativni pravac prolaz kroz grad. Iz suprotnog smjera vozila do 7,5 tona i autobusi koriste pravac Dolac Malta- Azize Šaćirbegović-raskrižje Vraca-Terezija-Bistrik, a za sva ostala vozila alternativni pravac je prolaz kroz grad. 

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je izmjenjen režim saobraćanja. Izdvajamo putne pravce: Konjic-Jablanica-Prozor, Doboj-Gračanica, Čelinac - Kotor-Varoš, Čapljina-Stolac, kao i radove u Mostaru (prolaz kroz grad). 

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta. 

Apelira se na vozače da prije polaska na put provjere svu potrebnu dokumentaciju, kao i važnost svih dokumenata neophodnih za prelazak granice. 
................................ 
„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. Nevezani putnik će udariti u ostale putnike i usmrtiti ih ili ozbiljno povrijediti i zato NEKA VAM KORIŠTENJE SIGURNOSNOG POJASA UĐE U NAVIKU ! 
................................. 
IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

MAGISTRALNI PUTEVI: 
M-4 
Doboj-Gračanica u mjestu Klokotnica, zbog sanacionih radova, saobraća se na dijelu raskrižja usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu signalizaciju. 
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 
Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 
M-5 
Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom. 
Tranzit kroz Sarajevo- izmjenjen je režim saobraćaja. Vozila do 7,5 tona i autobusi koriste alternativni pravac iz smjera Pala i to Bistrik-Hamdije Kreševljakovića-Terezija-Vraca, dok je za sva ostala vozila alternativni pravac prolaz kroz grad. Iz suprotnog smjera vozila do 7,5 tona i autobusi koriste pravac Dolac Malta-Azize Šaćirbegović-raskrižje Vraca-Terezija-Bistrik, a za sva ostala vozila alternativni pravac je prolaz kroz grad. 
Dubovsko (križanje s regionalnim putem R-408 za Kulen-Vakuf) radovi na izgradnji raskrsnice, zbog čega se u vremenu od 08 do 16 sati saobraća naizmjenično-jednom trakom. 
M-6 
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline) u toku su sanacioni radovi, od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 
M-6.1 
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine. 
M-14.1 
Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu "Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 8.30 do 15 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja. 
M-16 
Jajce- Banja Luka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraća se usporeno, jednom trakom. 
Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. 
M-16.2 
Jablanica-Prozor sanacioni radovi na dvije lokacije, naizmjenično propuštanje vozila. 
M-17 
Konjic-Jablanica zbog sanacionih radova, saobraća se na dijelu magistralnog puta usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. 
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine. 

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati. 
M-18 
Živinice, zbog izvođenja radova na izgradnji raskrsnice, saobraća se alternativnim pravcima u neposrednoj blizini (iz smjera Tuzle lokalnom cestom pored tvornice namještaja Konjuh, a iz pravca Sarajeva jednom prometnom trakom preko pomenutog raskrižja). 

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja. 
M-18.1 
Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 

REGIONALNI PUTEVI 

R-400 Skokovi-Vrnograč zbog izvođenja radova na sanaciji kolovoza, saobraća se alternativnim pravcima M-4.2 Velika Kladuša-Purići-Skokovi-Cazin i R-401 Bosanska Otoka-Bužim-Vrnograč-Velika Kladuša 
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona. 
R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna. 
R-465 Maglaj-Zavidovići (Podborik), zbog deminiranja na snazi su povremene polusatne obustave radnim danima od 8.30 do 15 sati. 
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta. 
R-476 Dariva-Hreša- zbog sanacionih radova u vremenu od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom. 

KANTON SARAJEVO 
-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Vlakovo, Halilovići i Jošanička (od raskrsnice sa ulicom Omladinska do raskrsnice sa ulicom Igmanska). 

MOSTAR 
Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar, saopćeno je iz BIHAMK-a.