GLOBUS

Mediteranska ljetovališta u opasnosti: Ugroženo 130 miliona ljudi!

Saznajte šta je moguće da će desiti

Autor:(A. Vr.)

31.8.2015

Veliki cunami razorne moći mogao bi pogoditi velik broj popularnih mediteranskih odredišta te ugroziti živote više od 130 miliona ljudi koji nastanjuju obalu, otkrila je nova studija.

Naučnici sa Univerziteta u Bolonji su proučavanjem potresa na području sjeverne Afrike izradili simulaciju te zabilježili njihov uticaj na evropsku obalu te izračunali jačinu i veličinu valova koje bi takav potres uzrokovao.

Izračunali su da ukoliko potres jačine 7 stepeni Richterove ljestvicepogodi istok talijanske Sicilije ili sjeverni dio grčke Krete, ogromna površina obale mediterana bila bi pod vodom, prenosi Daily Mail.

Istraživanje uticaja potresa u Mediteranu pokazuje kako bi, ukoliko dođe do takvog scenarija, velik broj popularnih turističkih odredišta Mediterana mogao biti pogođen velikim valovima razorne moći.

Izračuni su pokazali kako bi u tom slučaju čak 3.8 četvornih kilometara grčke Krete bilo u potpunosti poplavljeno i zauvijek izgubljeno, a talijanska Sicilija bila bi manja za 0.5 četvornih kilometara.

Naučnici napominju kako je pojava tsunamija u Mediteranu iznimno rijetka pojava, no ipak se pojavljuje jednom u 100 godina.

Osim cunamija, velika prijetnja mediteranskoj obali su potresi koji bi mogli prouzrokovati još veće valove od cunamija. Poput potresa magnitude između 8 i 8.5 stepeni a po Richteru koji je 365. godine pogodio Kretu, a čiji su valovi uzrokovali uništenje drevnih gradova Grčke, Italije i Egipta te sa sobom odnijeli više od 5000 života.

Posljednji veliki cunami desio se 1908. godine uzrokovan potresom u talijanskoj Messini. Pod valovima koji su dosezali visinu i do 10 metara, ostale su hiljade ljudi.

Dr Achilleas Samaras, inženjer dinamike valova sa Sveučilišta u Bolonji te vodeći autor predstavljene studije kazao je kako im je cilj bio analizirati moguće štete i uticaj potresa na obalna područja u Mediteranu.

- Naša studija može pomoći vladama u pripremi rješenja za moguće scenarije, dodao je Samaras.