GLOBUS

Assange tvrdi da je Snowdenov odlazak u Rusiju njegova ideja

Snowden "preferirao" Latinsku Ameriku

Fena

30.8.2015

Suosnivač WikiLeaksa Julian Assange mogao je imati ulogu u odluci "zviždača" američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edwarda Snowdena da zatraži azil u Rusiji, umjesto u Latinskoj Americi. Assange tvrdi da je on bio taj koji je savjetovao Snowdena da pronađe utočište u Moskvi.

Snowden je "preferirao" Latinsku Ameriku, ali je moj savjet bio da treba zatražiti azil u Rusiji uprkos negativnim PR posljedicama, jer je moja procjena bila da se on suočavao sa značajnim rizikom da bude otet u Latinskoj Americi po naređenjima CIA-e, otet i eventualno ubijen - izjavio je Assange u intervjuu za The Times.

Snowden je otputovao u Moskvu iz Hong Konga u junu 2013. Godinu dana kasnije, on je dobio rusku dozvolu boravka koja važi tri godine, počevši od 1. augusta 2014.

Suosnivač WikiLeaksa dodao je da je bivši agent NSA bio "itekako svjestan priča kojima je bio izložen ako zatraži azil u Rusiji".

Snowden se suočava s nekoliko optužbi, među kojima su i one za špijunažu i krađu vladine imovine, koje bi mogle dovesti do kazne od 30 godina zatvora ako se vrati u SAD.

Govoreći za britanske novine, Assange je izjavio da još strahuje za vlastiti život jer su određene "sigurnosne teme u pitanju".  

- Bilo je prijetnji bombaškim napadom i prijetnji ubistvom od raznih ljudi. Ja sam javna ličnost i kontroverzan sam u Sjedinjenim Državama. Kao rezultat toga, bile su brojne prijetnje od nestabilnih ljudi - kazao je.

Istaknuo je kako ne vjeruje da će biti otet od američkih vlasti ili ubijen u napadu bespilotnim avionom.

- Ja sam, ipak, bijelac. Ukoliko ne pređem na Islam, nije vjerovatno da će me napasti dron, ali uviđam da stvari idu u tom pravcu - kazao je.

Australski kompjuterski ekspert (44) živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od 2012. Neprekidne mjere sigurnosti oko zgrade ambasade već su koštale britanske poreske obveznike 12 miliona funti, navodi website govwaste.co.uk.

Assange nije optužen ni za jedno krivično djelo, ali je tražen radi ispitivanja u Švedskoj zbog navoda o seksualnom uznemiravanju. Potjernica za Assangeom je objavljena u 2010. nakon optužbi za seksualno zlostavljanje koje su podnijele protiv njega dvije Šveđanke.

On negira navode o seksualnom zlostavljanu i silovanju, i uspio je izbjeći izručenje Švedskoj tražeći azil u ambasadi u 2012.