GLOBUS

Njemačka poziva na poštenije raspoređivanje izbjeglica u Evropi

Neke vlade država članica EU odbile su da prime izbjeglice

A.U.

30.8.2015

Njemačka i nekolicina ostalih država članica Evropske unije ne mogu primiti nesrazmjeran broj izbjeglica koje stižu u blok, i ostale članice moraju učiniti više, izjavio je u nedjelju portparol njemačke vlade.

Njemačka očekuje da se broj tražilaca azila koje prima učetverostruči u ovoj godini na 800.000 ljudi. Premijeri saveznih država saopćili su tokom vikenda da bi ta brojka čak mogla iznositi milion ljudi u 2015.

- Njemačka i nekolicina ostalih zemalja primaju daleko najveći broj izbjeglica. Sa 28 država članica EU, to ne smije biti slučaj na kontinuiranoj bazi. Mora biti poštenije raspoređivanje izbjeglica, uz veću solidarnost - izjavio je portparol vlade Steffen Seibert na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Neke vlade država članica EU odbile su da prime izbjeglice i oduprle su se prijedlozima EU da pristanu na zajednički plan da učine više u suočavanju s krizom, koja se intenzivirala zahvaljujući naglom povećanju broja migranata koji bježe pred ratom i siromaštvom u Africi, Aziji i na Bliskom istoku.