NOGOMET

Nemamo razloga da se plašimo Belgije

Mehmed Baždarević danas u Briselu očekuje prve igrače sa spiska

Autor:M. TANOVIĆ

30.8.2015

Pet dana uoči utakmice s Belgijom (3. septembar), koja bi nam mogla odrediti sudbinu u kvalifikacionom ciklusu za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, najbolji bosanskohercegovački nogometaši počet će pristizati u bazu pored Brisela. 

Već danas, fudbaleri koji su jučer završili s obavezama u svojim klubovima, trebali bi se pojaviti u hotelu smještenom u krajoliku pored belgijske prijestonice, kao i dio stručnog štaba. Popodne, oni koji budu tu, odradit će prvi lakši trening. 

Došao ranije

Selektor Mehmed Baždarević i njegov prvi asistent Stefan Žili (Stephane Gilli) već nekoliko dana su na licu mjesta. Prema navici, došli su ranije kako bi fudbalerima stvorili sve neophodne preduvjete da bi pripreme za najzahtjevniji susret kvalifikacija tekle prema planu. 

Mešin marljivi Francuz Žili pripremio je more analiza, koje će proći s fudbalerima te ih upoznati s onim što ih očekuje u četvrtak navečer. 

- Nemamo mnogo vremena pa ćemo ova tri-četiri dana pokušati maksimalno iskoristiti. Početak je sezone, većina fudbalera još nije u takmičarskoj formi i dosta ih ne igra, ali mi je važno što svi treniraju punom parom u svojim klubovima i očekujem ih spremne - kaže Baždarević. 

Otkaza, za sada, nema, sa Mešinog spiska od 24 fudbalera za susret u Briselu, koji se igra u četvrtak navečer, nije otpao niko. 

Vizija i cilj

- Za sada nemam informacija o bilo kakvim povredama. Očekujem da u ponedjeljak svi fudbaleri budu tu, a naš ljekarski tim bit će spreman da se pozabavi eventualnim ozljedama. Na raspolaganju imam dovoljno igrača i u slučaju da se neko povrijedi, ali se nadam da se to neće desiti - konstatirao je naš selektor. 

Spisak koji su objavili Belgijanci je zastrašujući, na briselskom stadionu čekat će nas sve same evropske zvijezde, ali Mešu to ne plaši. 

- Takav smo spisak i očekivali. Znamo o kakvom se protivniku radi, ali nemamo razloga da ih se plašimo. Nismo ni mi naivna reprezentacija. Imamo ambicije, program, viziju i cilj i siguran sam da će igrači dati sve od sebe da to pretoče u dobar rezultat - kaže Baždarević. 

Pet treninga do utakmice u Briselu

Prvi trening naši nogometaši, oni koji do tada stignu na okupljanje, obavit će već danas popodne. 

Prema planu selektora Baždarevića, u ponedjeljak i u utorak fudbaleri će raditi dva puta dnevno, a nakon toga će se preseliti u centar Brisela, gdje će dočekati utakmicu. 

Zvanični trening selekcije na rasporedu je u srijedu u 19 sati, a Meša će se prije toga zvanično obratiti medijima.