BIH

ZABRINJAVAJUĆE Već u sedmom razredu na dijeti 10 posto učenika!

"Kult mršavosti" uzima maha i u našoj zemlji

Autor:B. T.

31.8.2015

Poremećaji u prehrani predstavljaju jedan od ozbiljnijih zdravstvenih i psiholoških problema koji posebno pogađaju adolescentice. Najčešće se navodi da jedan posto adolescentica i mladih žena u razvijenim zemljama obolijeva od anoreksije ili bulimije. 

Ta učestalost je u stalnom porastu zbog dugogodišnjeg zagovaranja "kulta mršavosti" kao ideala ljepote. Situacija u Bosni i Hercegovini jednako je zabrinjavajuća i podaci pokazuju da broj oboljelih prati trend zapadnih zemalja.

Socijalno okruženje 

Nacionalnim istraživanjem provedenim u sklopu projekta Zdravo! u školskoj 2014./2015. godini na više od 1.500 učenika sedmih razreda osnovnih škola u BiH ispitano je poznavanje anoreksije i odnos adolescenata prema vlastitom tijelu. Rezultati pokazuju da 44 posto učenika nije znalo šta je anoreksija, ali gotovo 30 posto njih svakodnevno razmišlja o svojoj tjelesnoj težini. 

Čak 21 posto ispitane djece smatra da ima višak kilograma, dok je 10 posto njih na dijeti ili na neki drugi način pokušava reducirati svoju tjelesnu masu. 

- Razvijanje pravilnih prehrambenih navika te svijesti o vlastitom tijelu počinje već u djetinjstvu. Faktori koji utječu na razvijanje poremećaja u prehrani su različiti, od genetske predispozicije i hormonskog disbalansa do socijalnog okruženja koje promovira nezdrave i nerealne figure - objašnjava Nataša Šoštarić, nutricionistica. 

Pravilan razvoj 

Zbog toga je, navodi ona, ključna uloga roditelja da od ranih godina života pozitivno utječu na svoje dijete na način da promoviraju pravilne prehrambene navike u porodici i emocionalnu stabilnost, kako bi njihova djeca bila zdrava, pravilno razvijena i sretni adolescenti. 

Šta su bulimija i anoreksija

Jedan od poznatijih poremećaja u prehrani je anorexia nervosa, koja se manifestira kao vješto izbjegavanje unošenja hrane. U većini slučajeva ovaj poremećaj počinje kao sredstvo regulacije tjelesne težine, a kada izmakne kontroli, pretvara se u bolest koja zahvata i tijelo i um te za koju je karakterističan izuzetan strah od dobivanja na težini. 

S druge strane, bulimia nervosa je poremećaj koji također počinje nepravilnom prehranom. Osoba koja pati od ovog poremećaja ima povećan apetit s fazama prejedanja, odnosno konzumiranja velikih količina hrane u izrazito kratkom vremenskom razdoblju, a potom i njenog izbacivanja iz organizma.