VIJESTI

ZENICA Intenzivni radovi na remontu Arcelor Mittalove brane na Kanalu

Ukupna vrijednost popravke oko 550.000 KM

D. Pa.

30.8.2015

Prošlogodišnje poplave na području Zeničko-dobojskog kantona nanijele su ogromne šteta ne samo privrednim objektima, nego i zeničkoj kompaniji Arcelor Mittal. Naime, osim štete pretrpljene u proizvodnom lancu nastale usljed majskih i augustovskih poplava, zenička kompanija pretrpjela je oštećenja i na proizvodnim objektima i to ponajviše na objektu industrijske brane u naselju Kanal.

Podsjetimo, industrijska brana na rijeci Bosni izgrađena je za potrebe obezbjeđivanja tehnološke vode davne 1952. godine i to za potrebe nekadašnjeg industrijskog giganta "Željezare Zenica". Sanacija brane od velikog je značaja za regulaciju vodostaja rijeke Bosne, koja u većem dijelu protiče kroz Zeničko-dobojski kanton.

Od svoje izgradnje do sada je nekoliko puta remontovana, a zbog oštećenja usljed velike količine vode i vodenog pritiska došlo je do oštećenja koja je planirano da budu sanirana tokom ljetnog vodostaja rijeke Bosne. Ukupna vrijednost popravke iznosit će oko 550.000 KM, što dovoljno kazuje da oštećenja nastala na brani nisu manjeg obima.

Radovi započeti u junu mjesecu, koje u saradnji sa stručnjacima Departmenta Energetike AMZ vrši zenička kompanija "Fuel Boss", trebalo bi da budu završeni do kraja septembra. U najvećoj mjeri se vrše radovi na remontovanju mašinskog dijela brane gdje su do sada urađene dvije trećine predviđenih radova, dok će cjelokupni građevinski radovi na remontu i sanaciji oštećenja brane biti rađeni naredne godine.