KULTURA

"Slovo Gorčina" u čast velikog pjesnika: Ko ponižava Maka Dizdara

Manifestacija otvorena u Gradskom parku u Stocu

Autor:M. HODŽIĆ

30.8.2015

Ovogodišnja kulturna manifestacija "Slovo Gorčina", koja seže od daleke 1971. godine i posvećena je velikanu pjesničke riječi Mehmedaliji Maku Dizdaru, preksinoć je svečano otvorena u Gradskom parku u Stocu, rodnom mjestu ovog velikog pjesnika. 

Premostiti pustinju

"Slovo Gorčina" svečano je otvorila federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, koja je istakla kako je ova manifestacija i nakon toliko godina odana svojoj prvoj zamisli, a to je afirmiranje cjelokupne bh. kulture i umjetnosti i onog što spaja, a ne razdvaja, što je, dodala je, u aktuelnom trenutku i okolnostima najteže.

mak-dizdar

Foto: Arhiva (Mak Dizdar: Velikan pjesničke riječi)

- No, sve dok ima entuzijasta, prijatelja i ljudi svjesnih šta je "Slovo Gorčina", mi ćemo se i dalje ovdje okupljati s ciljem duhovnog povezivanja prožetog zajedništvom. Nadam se da ćemo uspjeti premostiti pustinju koju su stvorili - istakla je Dilberović. 

Nakon otvaranja manifestacije brojna publika je u prelijepom ambijentu na nekropoli stećaka u Radimlji uživala u recitalu poezije ovogodišnjega gosta manifestacije, pjesnika Marka Vešovića.

- Došao sam da vidim Stolac i da Stolac vidi mene. Ova manifestacija itekako ima svoje značenje i ne bi bilo dobro da se ugasi - kazao je Vešović, koji je mladoj pjesnikinji Aniti Pajević iz Mostara uručio književnu nagradu "Mak Dizdar" za prvu neobjavljenu zbirku poezije. 

Na konkurs je pristiglo desetak zbirki, ali njena je ocijenjena najboljom. Drugu nagradu osvojio je Adem Garić, a treću Enesa Mahmić.

Veliki značaj 

- Iznimna mi je čast što sam dobila ovu nagradu koja nosi ime pjesnika kojeg sam čitala još od osnovne škole. Ova manifestacija ima veliki značaj jer stimulira rad mladih ljudi, što danas rijetko ko radi - istakla je Pajević.

gorcin-dizdar

Foto: Avaz (Gorčin Dizdar: Važno je sjećati se)

Gorčin Dizdar, unuk Maka Dizdara, naglasio je značaj manifestacije, dodavši da je jedino ona posvećena sjećanju na velikog pjesnika i njegovo djelo.

- Važno je sjećati se Maka Dizdara. On danas, nažalost, gotovo da nije ni prisutan u javnosti, pogotovo ovdje u Stocu. Osim biste u Gradskom parku, nijedna ulica u ovom gradu ne nosi njegovo ime iako je, složit će se mnogi, najznačajnija osoba koja je rođena u ovom gradu. Razočarava takav odnos prema njemu i tužno je da je ova manifestacija veoma skromna u odnosu na ono što je nekad bila - kazao je Dizdar.

Kvalitetan program

Edim Šator, predsjednik Upravnog odbora "Slova Gorčina", kazao je da je program manifestacije kvalitetan uprkos manjem programskom obujmu. 

- Program su nam dirigirala finansijska sredstva, koja su ove godine znatno manja, ali, svejedno, mislim da je program kvalitetan i da ćemo ponuditi za svačiji ukus ponešto - istakao je Šator.