VIJESTI

Naša stranka Tuzla: Zašto načelnik Imamović govori suprotno od onog što je potpisao sa GIPS-om?

Dezinformisanje građana

Redakcija

30.8.2015

Gradski odbor Naše stranke Tuzla smatra da izjava gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, koju je dao nakon dogovora Gradske uprave s preduzećem Gradski i prigradski saobraćaj (GIPS), a u kojoj tvrdi da subvencije za ugrožene kategorije neće ići na teret budžeta, predstavlja pokušaj dezinformisanja građana Tuzle. 

- U tački 2. dokumenta koji je 19. augusta gradonačelnik potpisao sa GIPS-om jasno stoji da će subvencije ići na teret budžeta. Valjalo bi da načelnik objasni zašto je kazao da subvencije neće ići na teret građana, ako je u sporazumu potpisao suprotno, kazao je Darjan Minov uime Gradskog odbora NS Tuzla. 

Nivo subvencija

Isto tako, dodao je on, načelnik bi trebao objasniti po kojem osnovu i na koji način će se obračunavati nivo subvencija, da li će se one odnositi na sve korisnike javnog prijevoza, na koji način će se rješavati status putnika iz prigradskih mjesnih zajednica kao i iz drugih općina koje koriste usluge GIPS-a, te kako će Gradska uprava i GIPS rješavati problem koji nastaje pri ovogodišnjem, najslabijem upisu srednjoškolaca koji su velikim dijelom korisnici usluga javnog prijevoza. 

Opći interes

- Podsjećamo da su problem s javnim prijevozom proizvele odluke o javnom prijevozu, koje je svojevremeno donijelo Općinsko vijeće Tuzla, uz podršku Skupštine TK, a kojima je privatnom preduzeću GIPS dat monopol na javni prijevoz u Tuzli. Od GIPS-a, kao i svake druge privatne firme, ne možemo očekivati da djeluje u općem interesu, ali lokalne vlasti mogu i moraju to raditi, to je njihova obaveza prema građanima - kazao je Minov. 

Najavio je da će Gradski odbor Naše stranke Tuzla uskoro izaći u javnost sa setom konkretnih mjera za rješavanje ovog problema, saopćeno je iz Naše stranke Tuzla.