BIH

BIHAMK Na graničnim prelazima zadržavanja do 20 minuta

Servisne informacije

Mi. K.

30.8.2015

Zbog radova na sanaciji dilatacionih naprava na dva mosta na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever,  saobraćaj se (u dužini od cca 4 km) odvija dvosmjerno, desnom kolovoznom trakom. 

Zbog oštećenja kolovoza  na magistralnom putu M-5 Tranzit kroz Sarajevo, izmjenjen je režim saobraćaja. Vozila do 7,5 tona i autobusi koriste alternativni pravac iz smjera Pala i to  Bistrik-Hamdije Kreševljakovića-Terezija-Vraca, dok je za sva ostala vozila alternativni pravac prolaz kroz grad. Iz suprotnog smjera vozila do 7,5 tona i autobusi koriste pravac Dolac Malta- Azize Šaćirbegović-raskrižje Vraca-Terezija-Bistrik, a za sva ostala vozila alternativni pravac je prolaz kroz grad.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je izmjenjen režim saobraćanja. Izdvajamo putne pravce: Konjic-Jablanica-Prozor, Doboj-Gračanica, Čelinac-Kotor Varoš, Čapljina-Stolac, kao i radove u Mostaru (prolaz kroz grad). 

Prema informacijama Granične policije BiH, na graničnim prelazima zadržavanja su do 20 minuta.  Zbog radova u Hrvatskoj, do 31.08. zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima na graničnom prelazu Brčko-Gunja. 

Apelujemo na vozače da prije polaska na put provjere svu potrebnu dokumentaciju, kao i važnost svih dokumenata neophodnih za prelazak granice.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

M-16 
Jajce- Banja Luka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.
M-16.2
Jablanica-Prozor sanacioni radovi na dvije lokacije, naizmjenično propuštanje vozila.
M-17
Konjic-Jablanica zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Živinice, zbog izvođenja radova na izgradnji raskrsnice, saobraćaj se odvija alternativnim pravcima u neposrednoj blizini (iz smjera Tuzle lokalnom cestom pored tvornice namještaja Konjuh, a iz pravca Sarajeva jednom prometnom trakom preko pomenutog raskrižja).
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja.
M-18.1 
Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

REGIONALNI PUTEVI

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.
R-465 Maglaj-Zavidovići (Podborik), zbog deminiranja na snazi su povremene polusatne obustave radnim danima od 08:30 do 15 sati.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.
R-476 Dariva-Hreša- zbog sanacionih radova u vremenu od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

KANTON SARAJEVO
-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Vlakovo, Halilovići i Jošanička (od raskrsnice sa ulicom Omladinska do raskrsnice sa ulicom Igmanska).

MOSTAR
Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta).  Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.