KOLUMNE

Podrška obrazovanju

Hani bin Abdulah Moemina

E. Ma.

30.8.2015

Saudijska Arabija je među prvim zemljama koja je priznala nazavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a istinski prijatelj naše zemlje ostala je do danas. Sarajevo School of Science and Technology (SSST) dobitnik je granta vlade Saudijske Arabije od deset miliona dolara (18 miliona KM) namijenjenih za institut za naučnoistraživački rad u oblasti medicinskih nauka i informacionog sistema. 

Ambasador Saudijske Arabije u našoj zemlji Hani bin Abdulah Moemina (Abdullah Moeminah) istakao je da oni nikada neće zaboraviti historiju i da između dvije države postoji snažna osnova za međusobno jačanje odnosa na svim poljima. Prilikom polaganja zakletve kralj Selman bin Abdulaziz el-Saud (Salman) dao mu je u amanet da pomaže našoj zemlji na humanitarnom, ekonomskom, političkom i svakom drugom planu. 

Hani bin Abdulah Moemina u junu je imenovan za saudijskog ambasadora u BiH, a to je prvo imenovanje otkako je na čelu Kraljevine Selman, nakon što je njegov otac Abdulah umro u januaru ove godine. Moemina je naslijedio dosadašnjeg ambasadora u našoj zemlji Eida bin Muhameda el-Takafija.