KOLUMNE

Dežurni krivci

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ ([email protected])

30.8.2015

Naser Orić i Fata Orlović već 20 godina su dvije najprogonjenije osobe u BiH! Niti Fata, niti Naser, kad ih pitate, ne znaju odgovor na pitanje koliko im puta godišnje na vrata stigne plava sudska koverta ili zakuca neko od „organa“ s obavještenjem da se tad i tad jave u tužilaštvo, sud, policiju... 

Fenomen progona osoba poput njih dvoje nije nepoznat u vremenu u kome živimo. Riječ je o ličnostima, simbolima borbe i otpora zločinu i bezakonju koji je činio i još čini jedan režim koji njihovim progonom, u javnosti, pokušava stvoriti sliku vlastite nevinosti. 

Od dana kada je iz Srebrenice stigao u Federaciju Naseru Oriću s vrata ne silaze kojekakvi istražitelji, tužioci, sudovi. Kad nije u pitanju ratni zločin, progone ga za navodne ucjene, iznude i slično, a kad se utvrdi da za to nije kriv, na grbaču mu, ponovo, zaskoče s ratnim zločinima. I tako ukrug punih 20 godina!

Samo u mjesecu koji prolazi na adresu Fate Orlović, naprimjer, stigle su dvije plave koverte. Jedna je obavještava da plati kaznu, jer je za svoju avliju govorila da je njena, a drugom se  poziva da se tad i tad, kao optužena, javi tom i tom sudiji. Traje to od 2001. godine, ustvari od dana kada se suprotstavila režimu RS i od njega javno zatražila da joj se vrati oteta imovina na kojoj je bespravno sagrađena pravoslavna crkva. 

Od tada ne prođe mjesec, a da ovoj starici sudska, bajagi neovisna, vlast ne pošalje kakvo pismo, poziv, nalog...

Dugogodišnji sudski progon Nasera Orića i Fate Orlović otkriva bezočnu spregu pravosuđa i politike u BiH. Jer da sudska vlast radi kako zakon kaže, znala bi da je Naser već jednom oslobođen za ono zašto ga sada proganjaju, kao i da Fata traži da joj se vrati njena, a ne crkvena zemlja.