GLOBUS

Čad: Pogubljeno 10 članova Boko Harama

Na strelištu sjeverno od Ndžamene

Autor:(D. K.)

29.8.2015

Vlasti Čada pogubile su deset navodnih članova Boko Harama samo dan nakon što su proglašeni krivim za dva samoubilačka napada u prijestonici Ndžameni. U ta dva napada poginulo je 38 ljudi.

- Oni su jutros izvedeni pred streljački vod i pogubljeni na strelištu sjeverno od Ndžamene - rekao je za agenciju AFP neimenovani izvor iz čadskih sigurnosnih službi.

Desetorica pogubljenih su jučer osuđeni na smrtnu kaznu. To je bilo prvo suđenje članovima Boko Harama u Čadu, koje je započelo u srijedu a okončano jučer presudom kojom su oni proglašeni krivima za krivično udruživanje, ubistva, namjerno uništavanje eksplozivom, prijevaru, nezakonito posjedovanje oružja i municije, kao i korištenje psihoaktivnih supstanci.

Čad, Kamerun i Niger, susjedi Nigerije iz koje potiče Boko Haram, bili su u prošlosti meta napada ekstremista te grupe, a početkom godine su najavili osnivanje regionalnih snaga u cilju okončanja strahovlade Boko Harama, od čije je pobune 2009. godine ubijeno više od 15.000 ljudi, prenio je B92.