BIH

Požar u Zavidovićima "spalio" više od 200 radnih mjesta

Radnicima potrebna pomoć

A.U.

29.8.2015

Požar koji je protekle noći uništio proizvodni dio Tvornice montažnih kuća u Zavidovićima napravio je gotovo neprocjenjivu štetu za ovu kompaniju, ali i za loaklnu zajednicu, jer je "izgorio"  i sav trud svih onih koju su u ovom pogonu radili posljednjih 70 godina.

- Mi smo uspjeli da napravimo jednu od najmodernijih tvornica u Evropi, ali dogodilo se to što se dogodilo. Šteta je ogromna i u ovom trenutku ne možemo da je izrazimo u milionima KM ili u eurima, ali se radi o desecima miliona. Površina veća od 14.000 metara kvadratnih je izgorjela sinoć za samo sat vremena. Ne znam koliko će nam trebati vremena da ponovo uspostavimo proizvodnju i da nastavimo saradnju sa našim dosadašnjim kupcima i da nastavimo tamo gdje smo stali. Znam da ćemo u tom periodu, dok to ne uradimo, imati problem sa 200 uposlenih, koji su svaki dan radili i hvala Bogu na vrijeme i zadovoljni izlazili iz ovih pogona. Očekujemo da nećemo morati to sami da saniramo, jer nam se javljaju prijatelji i poznanici sa svih strana koji su voljni pomoći - rekao je izvještaču Fene   Ismet Mujanović, generalni direktor TMK Zavidovići.

Koliko je ova tvornica značila za općinu Zavidoviće, ali i za širi region, najbolje kazuje načelnik Općine Zavidovići Suad Omerašević, koji je istakao kako je ovo katastofa za ovaj grad.

- Za Zavidoviće je ovo katastrofa u vremenima kada se borimo za svako radno mjesto, a posebno kada smo izgubili 200 radnih mjesta u jednom danu, u firmi koja je dobro poslovala, i zato je malo kazati da je ovo katastrofa za Zavidoviće. Učiniti ćemo sve što budemo mogli da pomognemo ovoj firmi, da na bilo koji način i u bilo kojoj mjeri,  sanira ovo što se desilo i naravno očekujemo od države koja je puno jača od lokalne zajednice da prepozna ovo i da da svoj doprinos. Moramo da pokušamo ponovo vratiti makar ovih 200 radnih mjesta u Zavidoviće, jer  veliki je ovo gubitak za naš mali grad - istakao je Suad Omerašević, načelnik općine Zavidovići.

U ovoj situaciji angažirani su i članovi Vlade ZDK na čelu sa premijerom  Miralemom Galijaševićem, koji je rano jutros doputovao sa saradnicima u Zavidoviće.

- Imamo veliku štetu nastalu od požara na velikoj površini i izgorjela su značajna sredstva u pogonu za izradu montažnih kuća. Ovdje je bilo uposleno više od  200 radnika i ono što je u svemu tome dobro je da nije bilo ljudskih žrtava ili povreda. Susjedne općine su pokazale solidarnost u gašenju požara. U ovom momentu trebamo konstatovati da je potrebno naći način i vidjeti kako zbrinuti radnike i kako započeti novi ciklus ili novu investiciju koja je vezana za ovo. Ovo je bio vrlo uspješan posao, mi smo to pratili i evo nažalost to se desilo - rekao  je Galijašević.

Rano je još pitati se koliko će društvena zajednica pomoći da se na radna mjesta vrati voše od  200 zaposlenika Tvornice montažnih kuća u Zavidovićima, firme koja je nakon kolapsa nekadašnjeg drvnog giganta „Krivaje Zavidovići“ stabilizirala svoju proizvodnju i bila jedan od izvoznika na susjedna tržišta.