GLOBUS

Cipras traži podršku za novi mandat

Bivši grčki premijer želi okončati političku transformaciju zemlje

Srna

29.8.2015

Bivši grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je danas od svojih pristalica da mu daju mandat kako bi mogao okončati političku transformaciju te zemlje.

Cipras je istakao da želi da okonča započeto dolaskom "Sirize" na vlast u januaru.

- Protiv nas je stari politički sistem, koji je zemlju gurnuo u tragediju - rekao je Cipras, koji je od pristalica zatražio da se bore protiv starog i "omraženog" političkog sistema za koji smatra da je odgovoran što je Grčka morala tražiti finansijsku pomoć.

Prema posljednjim rezultatima anketa, podrška Ciprasovoj stranci "Siriza" je u padu.

Cipras je prošle sedmice podnio ostavku samo nekoliko dana nakon što je sa kreditorima postignut dogovor o novom paketu pomoći vrijednom 86 milijardi evra s ciljem da uništi nezadovoljstvo unutar stranke i ojača vlast.

Prema rezultatima anketa pred prijevremene izbore zakazane za 29. septembar, većina Grčka nije saglasna sa Ciprasovom odlukom da zatraži novi mandat i načinom na koji je vodio razgovore sa kreditorima.

"Siriza je u maju bila ispred opozicione konzervativne partije `Nova demokratija` za 15,2 odsto, ali ta razlika je postepeno umanjivana i pala je na samo 1,8 odsto", rezultati su ankete agencije "MRB" za nedjeljnik "Agora".