BIH

Opasne materije u "Poliolchemu" prijetnja su građanima Tuzle?!

Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti ne odustaju

E. SKOKIĆ

29.8.2015

Višegodišnji protesti obespravljenih radnika s područja Tuzlanskog kantona sredinom sedmice dobili su novu dimenziju podizanjem improviziranog šatorskog naselja, tik do sjedišta izvršne vlasti TK. Nakon tri noći na livadi u naselju Irac, pedesetak metara od ulaza u Vladu, vođe Sindikata solidarnosti najavljuju da će premijera Begu Gutića (SDA), resorne ministre i uposlenike na istom mjestu dočekati i u ponedjeljak ujutro. 

Ostali nezbrinuti

- Mi ćemo na livadi, odnosno zemljištu u vlasništvu Grada Tuzla, koje nije uknjiženo na Begu Gutića ili Mirsada Kukića, provesti i naredne dane, sve do ispunjenja naših zahtjeva. Novac nije potreban da ispune naše zahtjeve. Potrebna je samo dobra volja izvršne vlasti - kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK. 

Zahtjevi obespravljenih radnika su precizni i jasni. Ipak, jedan od njih je u interesu svih stotinjak hiljada građana Tuzle, a tiče se zbrinjavanja opasnih materija smještenih u krugu neuspješno privatiziranog preduzeća „Poliolchem“.

- Opasne i zapaljive materije u krugu preduzeća „Poliolchem“ ostavljene su bez fizičkog nadzora, a, podsjećanja radi, neophodno je u takvim okolnostima imati i četu za spašavanje. Inspektori su dokazali da postoje zalihe hlora i drugih opasnih materija koje u svakom trenutku mogu iscuriti iz rezervoara. Zbog toga tražimo od Vlade TK da pozove Naila Zatovića iz preduzeća „Organica BH“ kako bismo riješili taj problem. Nakon privatizacije isječeno je postrojenje za neutralizaciju hlora, ali mi, koji smo radili na tim poslovima, znamo kako se hlor može neutralizirati – tvrdi Kopić.

Zahtjevi od srijede, kada su počeli posljednji protesti, ogledaju se u traženju koncesije na daljnju eksploataciju pijeska za preduzeće „Tuzla-kvarc“, zdravstveno osiguranje radnika konfekcije „Borac“ Banovići te realizaciju izvršnih presuda za radnike „Poliolchema“. Također, traži se i uvezivanje radnog staža za 209 radnika „Polihema“ u stečaju, koji su nakon privatizacije ostali nezbrinuti. 

Vanredna sjednica

Enes Tanović, dopredsjednik Sindikata solidarnosti TK, kaže da će zahtjeve uputiti i Skupštini TK.

- Tražit ćemo vanrednu sjednicu Skupštine TK. Hoćemo da vidimo jesu li svi poslanici u Parlamentu za ovakve poteze Vlade TK – kaže Tanović. 

Radnici ističu da prethodnih dana nisu imali problema s građanima naselja Irac te da će šatorsko naselje napustiti samo uz primjenu sile. 

Fešte bitnije od građana i radnika

Premijer Bego Gutić, kako tvrde okupljeni radnici, ni u petak nije bio u sjedištu Vlade TK. Slično je bilo i u srijedu, kada je veći dio dana proveo na Sajmu šljive u Gradačcu. 

- Njima su, očito, bitnije fešte od problema građana i radnika. Svijest naših ljudi teško se mijenja. Pozvali smo sve obespravljene da nam se pridruže, ali građani su u jednoj vrsti apatije i očaja i ne vjeruju da se išta može promijeniti - kaže Kopić.

Hoće li TTU u ponedjeljak na proteste?

Radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU) najavili su novo protestno okupljanje ispred Vlade TK za ponedjeljak. No, vođe Sindikata solidarnosti TK imaju informacije da su službenici policije boravili u TTU-u i da su tražili od radnika da se ne priključuju protestima drugih obespravljenih radnika.