GLOBUS

Osumnjičeni za smrt 71 izbjeglice stigli na sud u Mađarskoj

Palača pravde u Kecskemetu

Fena

29.8.2015

Četiri osobe osumnjičene za smrt sedamdeset i jednog emigranta, otkrivenih u četvrtak u kamionu napuštenom na austrijskoj cesti, stigle su u subotu na sud u Kecskemet (u Mađarskoj), gdje će biti saslušane, rekao je novinar agencije AFP.

Osumnjičeni, tri Bugara i jedan Afganistanac, stigli su u odvojenim automobilima u Palaču pravde u Kecskemet, oko 90 kilometara južno od Budimpešte.

Tužilaštvo je zatražilo da četiri čovjeka, od kojih  dva imaju po tridesetak godina, a preostala dva su pedesetogodišnjaci, budu zadržana u pritvoru zbog "izuzetne prirode zločina -smrti kao posljedice trgovine ljudima" i što su se uključili u "kriminalnu aktivnost trgovine ljudima tako da im je to bio način poslovanja".

Ono je zatražilo njihovo zadržavanje u pritvoru u trajanju od mjesec dana, što predstavlja vrijeme potrebno da bi se rasvijetlila ova nesreća. Prema prvim elementima istrage, 71 osoba je mrtva, a među njima je 59 muškaraca, osam žena i četvero djece, vjerovatno iz Sirije.

Ove osobe najvjerovatnije su se ugušile u kamionu napuštenom na zaustavnom mjestu na autocesti na istoku Austrije, u blizini Mađarske.

Za sumnjičene osobe austrijska policija pretpostavlja da su "pomagači bugarsko-mađarske bande koja trguje ljudima".