VIJESTI

Šahić posjetio izbjeglice iz Sirije u Beogradu

Predsjednik "Merhameta"

Fena

29.8.2015

Predsjednik HO "Merhamet" MDD Hajrudin Šahić i njegovi saradnici boravili su u Beogradu kako bi se podrobnije informirali o situaciji u kojoj se nalaze izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja koje su u tranzitu prema zemljama zapadne Evrope.

Šahić je sa izbjeglicama koje su koncentrirane na dvije lokacije u Beogradu razgovarao o tome koja im je vrsta pomoći najpotrebnija.

Merhamet će, shodno Šahićevim razgovorima na licu mjesta, polovinom naredne sedmice uputiti interventnu pomoć za izbjeglice u Beogradu vrijednu između 10.000 i 15.000 KM.

Pomoć će se sastojati od flaširane vode, mlijeka, hrane, pelena za bebe i higijenskih sredstava.

Merhamet će posredstvom svojih partnera, osigurati i svakodnevne obroke za izbjeglice. Tu pomoć Merhamet će finansirati iz vlastitih sredstava.

- Pozivamo građane BiH da se i oni uključe u Merhametovu akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja, koja je u toku - kazao je Šahić.

sahic-sa-izbjeglicama

Foto: Merhamet (Šahić razgovarao sa izbjeglicama o pomoći koja im je potrebna)

Novčana sredstva za ovu akciju se prikupljaju na dva načina - putem humanitarnog telefona broj: 090 292 001, a vrijednost poziva je 3 KM.

Drugi način je uplatama na namjenski račun otvoren kod Vakufske banke d.d. Sarajevo - za uplate u zemlji: Transakcioni račun Vakufske banke broj 1601120000002395 poziv na broj: 1600150000179420 KM „Pomoć izbjeglicama iz Sirije“ Za uplate iz inostranstva (EUR): Intermediary Bank: COMMERZBANK AG, Frankfurt Am Main SWIFT CODE: COBADEFF Beneficiary's Bank: VAKUFSKA BANKA D.D. SARAJEVO SWIFT CODE: VAKUBA22 IBAN: BA391600150000179517 Beneficiary: HO „MERHAMET" MDD, Bistrik 2 Sarajevo.

- Osim toga, u toku je Merhametova akcija „Kurban“, zahvaljujući kojoj ćemo ponovo prikupiti značajne količine mesa za izbjeglice iz Sirije u Turskoj, u kojoj je oko tri miliona izbjeglica. Prošle godine, Merhamet je, u saradnji sa AFAD-om i Ambasadom BiH u Turskoj, sirijskim izbjeglicama u Turskoj, na području Gaziantepa i Viranšehira, dopremio 121 tonu kurbankog mesa - kazao je Šahić.

Dodao je da Merhamet budno prati situaciju vezanu za novi izbjeglički talas prema zemljama Evrope.

- Ukoliko izbjeglice krenu prema našoj zemlji, Merhamet je spreman da, uz pomoć države i naših donatora, svakodnevno priprema između 500 i 1.000 obroka za izbjeglice, te da, uz pomoć naše američke partnerske organizacije MCC osigura interventne higijenske pakete i vodu za izbjeglice - kazao je Šahić, saopćeno je iz Merhameta.

(Fena) dv