BIH

Ove godine od mina će očistiti više od pola miliona kvadratnih metara

Reporter "Dnevnog avaza" proveo dan s deminerima NPA između Doboja i Usore

Hasan ČALIĆ

30.8.2015

S obzirom na to da su probijeni svi rokovi do kojih je naša zemlja trebala biti očišćena od minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz prošlog rata, pa se o njima skoro više i ne govori, svaka deminirana parcela je uspjeh pažnje vrijedan.

Putnikovo brdo

Svaka pronađena i uništena mina i svaki deminirani kvadrat je više sigurnosti za okolinu. Tim više treba cijeniti težak, odgovoran, opasan, a human posao deminera koji, boreći se protiv “tihih ubica”, zarađuju koru hljeba za svoje porodice. Jedan dan reporter “Dnevnog avaza” proveo je s deminerima Norveške narodne pomoći (NPA) na Putnikovom brdu, sjeverozapadno od Doboja prema općini Usora.

demineri-npa-u-opcini-usora

Demineri na opasnom i humanom poslu, u pozadini općina Usora

Amela Balić, rukovodilac operacija u NPA, kaže nam da će NPA ove godine upisati 587.000 kvadratnih metara površine koja će biti očišćena od mina u općinama Doboj i Usora, a to su četiri sela: Donji Skipovac, Makljenovac, Suho Polje i Ularice.

- NPA je u BiH prisutna više od 20 godina. U te dvije decenije izgradila je brojna izbjeglička naselja, oko tri hiljade stambenih objekata, a od 1996. godine putem humanog deminiranja od mina su u 87 naselja očišćena 23 kvadratna kilometra. Projekt ovogodišnjeg deminiranja na potezu Doboj-Usora finansira njemačka vlada, uz podršku vlade Kraljevine Norveške - kaže Balić.

Plaće na vrijeme

Radno vrijeme deminera počinje u sedam, a završava u 12.30 sati. Pod teretom pancira, šljemova i uz deminersku opremu teško se izdržava, pogotovo na visokim temperaturama. U 9.30 sati počinje polusatna pauza.

amela-balic-rukovodilac-operacije-deminiranja-u-npa

Balić: Zna se ko i šta radi

Azir Ibrić iz Srebrenice koji je 1995. godine, probijajući se kroz šumu, stigao u Živinice, gdje je sagradio kuću i zasnovao porodicu, predvodi deminere. U srebreničkom genocidu izgubio je jednog brata, dok drugi, Zijad, s njim radi kao vođa deminerskog tima.

- U NPA sam već 19 godina, prošao sam put od početnika do oficira za unutrašnju kontrolu deminiranja. U ovoj organizaciji se zna ko šta radi, nemamo nikakvu normu, radimo za redovnu plaću - kaže Azir.

Nakon pauze uslijedila je kontrola ispravnosti detektora i demineri ponovo ulaze u minsko polje.

Fotografiramo ih sa sigurne udaljenosti, a onda adrenalin raste jer prisustvujemo uništenju 13 pronađenih protivpješadijskih mina i pet neeksplodiranih ubojnih sredstava. Rukovodilac tima za uništavanje mina Enis Plakalo počinje odbrojavanje, a onda odjeknu snažna eksplozija i izvi se visok dim.

ibric-19-godina-u-npa-stogao-do-kontrolora-unutar-npa

Ibrić: Prošao pakao Srebrenice   

Lokalno stanovništvo koje je o uništavanju mina obaviješteno sirenama izlazi iz kuća. Mogu odahnuti - jedna opasnost manje za povratnike u Makljenovac, Ularice, Skipovac Donji i Suho Polje.

Posijano više od dvije hiljade mina, uklonjena četvrtina

Na Putnikovo brdo kod naselja Makljenovac istoga dana kada i naša ekipa stigli su i inspektori iz “BH MAC-a Zdravko Jonjić iz Viteza i Muhamed Kurbašić iz susjedne općine Doboj-Jug. Za vrijeme rata Kurbašić je na ovom mjestu bio u rovu u redovima Armije BiH i dva puta je ranjavan.

kurbasic-iz-bh-maca-u-kontroli-rada-deminera

 Kurbašić: U kontroli rada deminera 

- Na Putnikovom brdu, potezu Visoka glavica - zgrada ekonomije – Laušterov brijeg, prema zapisnicima, za tri dana, od 19. do 23. maja 1992. godine, agresorska strana posijala je više od dvije hiljade mina. Do sada je uklonjena četvrtina, pa vi vidite gdje smo mi u ovom poslu - riječi su Kurbašića.