BIH

Ivanić poslao 100 KM Zubanovićima

Političari i duša

Autor:M. Z.

30.8.2015

Odgovor na dilemu imaju li političari dušu lako se može sažeti u očekivano iskustvo Safete Zubanović (45), hrabre lavice iz Ljubije kod Prijedora, koja je ovih dana na klinici u Francuskoj uspješno donirala bubreg suprugu Nijazu (47).

Njena želja da to uradi nijednog trenutka nije bila upitna, no kočnica su, kao i u mnogim sličnim slučajevima do sada u našoj zemlji, bila novčana sredstva. U pomoć su Zubanovićima priskočili brojni ljudi velikog srca širom svijeta.

Na nagovor prijatelja, očajna, jer se datum operacije približavao, a nije bilo sakupljeno dovoljno sredstava, Safeta je odaslala oko 50 pisama na adrese političara u našoj zemlji s molbom za pomoć.

- Dobila sam samo dva odgovora. Jedan od člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji mi je poslao sto maraka, a drugi iz kabineta Milorada Dodika, predsjednika RS, odakle su me uputili na Fond zdravstva RS. Kao, oni to trebaju riješiti. A ja sam u međuvremenu već bila u Fondu, gdje mi je, nakon silnih molbi i kukanja, doslovce rečeno da oni nemaju nikakve ugovore s Francuskom. Kad se vratim iz Francuske s originalnim računima i preporukom iz Dodikovog kabineta, prvo ću do Fonda. Kamo puste sreće da se to riješi pa da i ja pomognem nekom ko ima velikih zdravstvenih problema – ispričala nam je Safeta i dodala da joj je “Ivanić zbog svog čina porastao u očima”.

- Nije bitno koliko je novca dao, mogao je poslati i deset maraka, ali on se odazvao na moje pismo i to mi mnogo znači. Otvorio ga je, pročitao ga i odgovorio mi - kazala je Zubanović.